Nordkorea: FN-sanktionerna är en krigshandling

Publicerad 2017-12-24

De nya sanktionerna från FN är en krigshandling – och alla som stödjer dem kommer att bestraffas.

Det dundrar Nordkoreas utrikesdepartement i ett uttalande, som publiceras i propagandaorganet KCNA.

”Vi kommer att se till att de betalar ett högt pris i evigheters evighet för vad de har gjort”, skriver regimen.

I fredags fattade FN:s säkerhetsråd ett enhälligt beslut om att införa nya sanktioner mot Nordkorea. Åtgärden är ett svar på diktaturens senaste missiltest, som genomfördes i slutet av november.

På julaftonen kom svaret från Nordkoreas regim. I ett uttalande, som publiceras av den statliga nyhetsbyrån KCNA, beskriver diktaturens utrikesdepartement sanktionerna som en krigshandling.

”Vi definierar den här ’sanktionsresolutionen’ som riggats av USA och dess följare som en allvarlig kränkning av vår republiks självständighet. Det är en krigshandling som hotar freden och stabiliteten på Koreahalvön och i hela regionen. Vi avvisar resolutionen”.

”Kommer betala ett högt pris”

Enligt diktaturen innebär sanktionerna en ”fullständig ekonomisk blockad” av landet. I uttalandet skriver regimen att kärnvapenrustningen kommer att fortsätta, trots åtstramningarna.

”USA bör inte för en sekund glömma enigheten i Demokratiska Republiken Korea som snabbt blivit ett strategiskt land som är kapabelt att utgöra ett substantiellt kärnvapenhot mot USA:s fastland”.

Alla stater som ställer sig bakom FN:s beslut hotas också med bestraffning.

”De länder som räckte upp handen till stöd för den här ’sanktionsresolutionen’ kommer att hållas helt ansvariga för alla konsekvenser som ’resolutionen’ leder till och vi kommer att se till att de betalar ett högt pris i evigheters evighet för vad de har gjort”.

Arbetare tvingas hem

De nya sanktionerna innebär ett stopp för 75 procent av exporten av bensin, diesel och andra raffinerade oljeprodukter till diktaturen. Vidare införs ett tak för hur mycket råolja som Nordkorea tillåts köpa av andra länder. Sammantaget innebär det att 90 procent av bränsleexporten till landet stryps.

Skärpningen innebär också att nordkoreaner som arbetar utomlands tvingas återvända hem senast 2019. Tiotusentals av diktaturens medborgare jobbar i grannländerna Kina och Ryssland. Enligt FN hamnar en stor del av de inkomsterna hos regimen.