Karl-Axel, 89, med på stora militärövningen – prisas av ÖB

Uppdaterad 2017-09-24 | Publicerad 2017-09-23

Med sin rullator har Karl-Axel Virgin, 89, bevakat varje minut av försvarsövningen Aurora 17.

I fredags prisades han av överbefälhavaren, ÖB Micael Bydén.

– Det här slår allt annat i hela mitt liv, säger Karl-Axel Virgin.

89-årige Karl-Axel Virgin har varit på plats vid hela försvarsövningen Aurora 17. Men i fredags befann han sig tillfälligt i Stockholm när han helt plötsligt fick ett telefonsamtal.

– Överbefälhavaren ville träffa mig på Gotland klockan 12, då åkte jag direkt hem och bytte till uniformen för att åka dit, säger Karl-Axel Virgin.

Fick hedersmedalj av ÖB

När Karl-Axel tog sig till övningsområdet möttes han av överbefälhavaren Micael Bydén – tillsammans med hela hans stab.

– Då stack han fram handen, och jag visste inte att han hade en medalj, men när han vred på handen så ramlade den ner i min hand, säger Karl-Axel.

Han berättar även att ÖB sagt att han är den första som fått denna hedersmedalj.

– Jag är 89 år gammal, men detta slår allt annat i hela mitt liv. Det sitter ju i hjärtat, alldeles otroligt. Jag är så nöjd och belåten man någonsin kan bli. Mycket har jag varit med om, det ena och det andra, men det här slår som sagt allt.

”Du ska försvara Gotland”

Karl-Axel säger att han bara har ett önskemål, och frågade ÖB om han kunde hjälpa honom att uppfylla den.

– Jag sa ”snälla ÖB, kan jag få följa med till fastlandet”, då klappa han mig på axeln och sa ”sådana som du ska försvara Gotland”. Det tyckte jag var väldigt, väldigt fint sagt av honom, och då blev jag nöjd. Jag blir så otroligt biten av det här.

Karl-Axel gick med i hemvärnet 1942 – när han bara var tolv år. På grund av sin ålder får han dock inte längre vara med i strid eller använda vapen, men han deltar ändå på alla möten, högvaktar hemvärnet och bevaka bland annat övningar. Han är också med i driftvärnet.

Hur länge kommer du fortsätta?

– Så länge jag orkar gå.

Följ ämnen i artikeln