”Situationen utom all kontroll”

Publicerad 2011-03-17

Så illa kan det bli i ett "worst case scenario”

EU: s energikommissionär, Günther Oettinger pratade i går om en apokalyps.

På Svenska strålskyddsmyndigheten vill de inte gå lika långt, men säger att läget i det japanska kärnkraftverket Fukushima är allvarligt.

Günther Oettinger sa i går att situationen i Japan är utom kontroll.

–Vi befinner oss någonstans mellan en katastrof och en större katastrof. Det kan inträffa ytterligare katastrofala händelser, som skulle kunna utgöra ett hot för människors liv på ön.

Han sa också att det är omöjligt att utesluta det värsta, och ver inte främmande för att använda jordens undergång som liknelse:

– Det talas om en apokalyps och jag tror att ordet är särskilt väl valt.

Rekommenderar evakuering

Riktigt så långt som till en apokalyps vill inte Svenska strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, sträcka sig. Men de valde i går kväll att rekommendera svenskar som befinner sig inom en radie av 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima att evakuera.

– Läget är allvarligt, säger Björn Dverstorp vid SSM.

Just nu är de största problemen i reaktor 3 och 4. Lyckas de inte kyla bränslestavarna finns det risk att det blir så hett att de smälter och börjar brinna.

– Då får vi upp stora mängder radioaktiva ämnen i luften, säger Björn Dverstorp.

Skulle det dessutom inträffa en explosion i reaktorn samtidigt med härdsmältan får de radioaktiva partiklarna skjuts – de skjuts upp högre i atmosfären och kan då färdas längre sträckor med vinden.

Vädret styr riskerna

– Men det är mycket väder och vind som styr. Får du ett stort utsläpp så behöver det inte innebära större risker, säger Björn Dverstorp.

SSM har i sina beräkningar av riskerna räknat med att en fjärdedel av det radioaktiva bränslet läcker ut. Och med de väderförhållanden som just nu är aktuella har de kunnat sluta sig till att det handlar om just området 80 kilometer runt Fukushima som det inte är säkert att vistas i.

– Men vänder vinden, eller om det blir nederbörd förändras detta.

Om det till exempel börjar regna, och partiklarna faller ner i ett tättbebyggt område blir situationen värre.

– Då hamnar de på marken, och människorna kan både få det på sig och andas in det, säger Björn Dverstorp.

UD:s rekommendationer ändrade

Strålsäkerhetsmyndigheten har ändrat sin reserekommendation till UD. Nu uppmanar SSM att undvika resor till hela Japan. Tidigare var rådet bara att undvika Tokyo och de nordöstra delarna av Japan.

– Vi har från säkra källor fått bekräftat att det inte finns något vatten kvar i bassängerna vid reaktor 4. Allt tyder på att det inte finns någon kylning, säger Josefin Päiviö Jonsson, enhetschef vid SSM.

Hon fortsätter:

– Det här är det allvarligaste som har hänt hittills vid Fukushima.

USA oroat

Representanter från amerikanska myndigheter är oroade över hur Japan hanterar den eskalerande kärnreaktorskrisen. De menar att om man inte får kontroll över anläggningarna inom det närmaste dygnet så riskerar landet att hamna i en situation som kommer att ”skapa död i årtionden”.

– Det är svårt att beskriva hur alarmerande det här är just nu, säger en regeringskälla i USA till ABC News.

Följ ämnen i artikeln