Svenska Monica, 24, i Sendai: ”Jag är ok”

Uppdaterad 2011-03-14 | Publicerad 2011-03-11

Familjen i Sverige fick livstecken i morse

Glädjebudet från Monica Alfredsson, 24, i det svårt jordbävningsdrabbade Sendai kom nu på morgonen.

Ett kort mail, med orden ”Jag är ok.”

– Vi är så lättade, säger hennes pappa, Tomas Alfredsson.

Mamma Anki har tappat kontakten med dottern Monica, 24.

Monica Alfredsson flyttade till Sendai 2008 för att studera japanska och satsa på att slå igenom som mangatecknare i Japan - i Sverige hade hon redan fått serier publicerade.

Eftersom området ofta drabbas av jordskalv, har föräldrarna Tomas och Anki Alfredsson hemma i Furusund vant sig vid att bilden hoppat när de pratat med dottern via Skype.

– Hon brukar säga "vänta, jag måste bara kolla om det är ett stort eller litet skalv", säger Anki Alfredsson.

Skickade sms

Anki skypade med dottern senast i torsdags, och då berättade Monica att hon var skärrad efter ett skalv som mätte 7,2 på Richterskalan, med epicentrum bara 2 mil från staden.

– Men japanerna hon tränade med på gymmet hade lugnat henne med att "det där var ingenting".

I går morse ringde Tomas och väckte sin fru för att berätta om skalvet som mätte 8,9. Anki upptäckte då att dottern skickat ett sms 25 minuter efter skalvet, där hon skrivit att hon levde, men var i chock och befann sig i skolbyggnaden.

Meddelandet skickades klockan 07.14, svensk tid – strax efter det stora jordskalvet, men innan tsunamin.

"Jag är ok. Jag lever men är väldigt chockad. Robin har tagit hand om mig. Är i skolan."

Glädjebesked via mail

Efter att tsunamin sköljde över staden hördes hon inte av.

– Vi vet ingenting. Det är klart att vi är oroliga. Man undrar hur skolbyggnaden stått sig under efterskalven och tsunamin. Men innerst inne känner jag att hon lever, så vi är ganska lugna både min man och jag. Vi har haft större jobb att lugna omgivningen, säger Anki Alfredsson.

Och tidigt i morse kom glädjebeskedet, via mail.

– Vi fick ett kort meddelande att hon är okej. Hon var med kamrater. Hon skrev att mobilen inte fungerade och att det inte fans mycket varken mat eller vatten, men att hon ändå var okej. Det känns bra, vi är så lättade, säger Tomas Alfredsson.

2 000 svenskar

UD:s pressjour uppger att omkring 2 000 svenskar befann sig i Japan när jordbävningskatastrofen ägde rum. Men det finns inga uppgifter om att någon av dem har skadats eller omkommit.

Samtliga svenskar som UD:s konsulära enhet känt till vistades i det jordbävningsdrabbade området har nu hörts av, antingen direkt till UD eller via anhöriga, uppgav Joakim Larsson vid UD:s pressjour för TT tidigt på lördagskvällen.

Larsson underströk dock att det kan finnas fler i området, eftersom uppgifter från anhöriga kommer in till UD allt eftersom.

Svenskar på plats och personer med anhöriga i landet som är oroliga kan kontakta UD:s konsulära enhet.

Telefonnummer: +46-(0)8-405 10 00 (vardagar) och +46-8-405 50 05 (kvällar och helger).

Följ ämnen i artikeln