”Ett svar på Rysslands provokationer”

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-06-25

USA bekräftar att tung militär utrustning placeras ut i Östeuropa

USA ska placera ut tung militär utrustning i sju europeiska länder.

Det bekräftar USA:s försvarsminister Ash Carter.

– Det här är svar på Rysslands provokationer, säger han till CBS News.

Följ ämnen
Nato

Ash Carter, som i början av veckan befann sig i Tyskland för att delta i ett Natomöte, säger att militäralliansen måste stå enad mot ”rysk aggression”, rapporterar TT-AP.

Redan i mitten av juni kom uppgifter om USA:s planer på att permanent ställa upp bland annat stridsvagnar och stridsfordon i Sveriges närområde.

Uppgifterna bekräftades av Ash Carter under tisdagen.

”Hoppas Ryssland ändrar inriktning”

I en exklusiv intervju med amerikanska CBS News säger han att det är ett svar på Rysslands provokationer och menar vidare att Ryssland står för en ”aggressiv retorik och ett aggressivt beteende som inte hör hemma i dagens Europa”.

– Vi fortsätter att hoppas på att Ryssland kommer att ändra inriktning. Jag ser inga tecken på det, men vi fortsätter att hålla dörren öppen, säger Carter till CBS News.

Enligt Carter rör det sig om 250 stridsvagnar, pansarfordon och annan militär utrustning som kommer att placeras ut i Bulgarien, Estland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen och Rumänien.

Detta innebär att Nato ruckar på en överenskommelse från 1997, skriver TT.

Lovar rysk kärnvapenupprustning

Då bestämde sig Nato, i samråd med Ryssland, för att utvidga till Ungern, Tjeckien och Polen. Men vare sig personal, tung materiel eller kärnvapen skulle flyttas fram till de nya Nato-länderna under de då rådande förhållandena. Överenskommelsen fortsatte även efter 2004 då baltländerna anslöt sig till Nato, rapporterar TT.

När USA:s planer nu blev kända svarade president Vladimir Putin med att lova rysk kärnvapenupprustning. 40 nya interkontinentala kärnvapenmissiler ska levereras till den ryska armén under 2015.

– De kommer att vara kapabla att slå igenom även det mest avancerade missilförsvarssystemet och kommer att tillfogas de nukleära styrkorna under året, sa Vladimir Putin under ett besök på en vapenmässa utanför Moskva.

”Pekar oftare på sina kärnvapen”

Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, menar att Ryssland sedan flera år tillbaka allt oftare använder kärnvapenretorik som ett påtryckningsmedel gentemot omvärlden.

– Man pekar allt oftare och tydligare på sina kärnvapen och då inte minst på de strategiska kärnvapensystemen som de här är, sa han till Aftonbladet efter Putins utspel.

– Det som har blivit tydligt under det senaste året är att vi är tillbaka i en period där kärnvapenanvändning i Europa är en möjlighet som vi måste förhålla oss till.

USA och Natos allierade har kritiserat Ryssland för landets allt aggressivare handlingar, bland annat annekteringen av Krimhalvön och uppbackning av separatistiska trupper på Ukrainas östra gräns, skriver CBS News.

Sofia Roström Andersson