Mikael Ribbenvik om aktivistutspelet: ”Aktivist? Jag går i grå Dressmankostym och följer lagen”

Uppdaterad 2023-02-20 | Publicerad 2023-02-18

I maj avgår Mikael Ribbenvik som Migrationsverkets generaldirektör.

Efter 24 år i Migrationsverkets tjänst hänger generaldirektören Mikael Ribbenvik in Dressmankostymen i garderoben.

Hans avgång har blivit en politisk het potatis men huvudpersonen själv pratar hellre om efterträdarens önskvärda egenskaper, ett ”hopkok” till Fokus-artikel och sitt underrapporterade påvliga möte.

– Konspiratorisk kritik har fått draghjälp i samband med avgången. Anklagelser om att jag skulle vara aktivist faller nog direkt, säger han.

Okej, det kanske inte är helt sant att Mikael Ribbenvik skaffar ett jobb där kostym inte tillhör klädkoden. Efter 31 maj vet han nämligen inte själv vad han ska göra.

Då går hans förordnande som generaldirektör för Migrationsverket under alla omständigheter ut.

– Jag har ju lön i två år efter det, men jag kommer inte vara arbetssökande på det sättet. Jag har jobbat med detta i 24 år och har många gånger jobbat internationellt och har ett brett kontaktnät. Men det är för tidigt att säga vad jag ska göra. Jag är bara 55 år, så jag tänker inte gå i pension, utan ska fortsätta jobba.

”Bort med asylaktivister”

Under ett möte i början av december med Anders Hall, statssekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard, fick Ribbenvik beskedet att regeringen inte avsåg förlänga förordnandet. Inte heller erbjöds han något nytt på en annan myndighet.

– Jag hade ju sagt att jag ville vara kvar, så det är klart att då blev man besviken, men samtidigt, det är ingenting man kan kräva. Jag har hela tiden känt till att förordnandet var på sex år.

Att en generaldirektör får gå efter utlöpt förordnande genererar normalt sett knappt mer än notisnyheter.

Denna gång blev det annorlunda, kanske till mångt och mycket på grund av SD-toppen och riksdagsmannen Björn Söder. Måhända petad från prestigeposter i riksdagen och i partiet, men som galjonsfigur i SD:s opinionsarbete på nätet har Söder fortfarande en framträdande roll.

”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket”, twittrade Söder och länkade till en artikel om Ribbenviks avgång på högerpopulistiska Samnytt.

Mikael Ribbenvik vill inte kommentera de många inrikespolitiska debattörer som antingen liknat Sveriges utveckling med Ungern, eller de på andra sidan som menat att petningens upprördhet är en storm i ett vattenglas.

Men aktivistanklagelsen däremot.

– Där vet jag inte vilket kraftuttryck man ska använda. Det har varit otroligt viktigt för mig att upprätthålla statstjänsterollen. Kritiken mot Migrationsverket har ju knappast handlat om att det är för aktivistiskt, snarare har det handlat om att vi varit för fyrkantiga, paragrafryttare som inte ser människan, men det är ju inte heller sant. Vi ska följa lagarna oavsett vad folk tycker och tänker om oss, det går inte att böja sig för opinionen.

”Jag hade ju sagt att jag ville vara kvar, så det är klart att då blev man besviken.”

– Det gäller inte bara mig, utan Migrationsverket och myndigheter i allmänhet. Det är klart, staten har över 200 000 anställda, det finns säkert något aktivist här och där, men det är går inte att beskriva svenska myndigheter på det där sättet, det är helt felaktigt.

Det är uppenbart att Mikael Ribbenvik tar utspelet på allvar.

– Hur definierar man en aktivist? För mig är det någon som går i demonstrationståg, delar ut flygblad, hänger i skorstenar och vecklar ut banderoller. Jag går i grå Dressmankostym och följer lagen.

Integritet nummer ett

En annan tidigare SD-topp, Kent Ekeroth, har aviserat intresse att efterträda Ribbenvik som generaldirektör, och också skickat in en ansökan, enligt egen utsago.

Inte heller det vill den avgående chefen kommentera, men han vet vad han skulle vilja se för egenskaper hos sin efterträdare.

– Nummer ett är integritet. Den nya generaldirektören kommer kritiseras både från höger och vänster, uppifrån och nerifrån. Det är många som vill att man ska göra något annat, ofta annat än det lagen säger, och där måste man stå på sig. Oavsett om man blir impopulär och kritiserad, så måste man följa lagen.

– Protester, namninsamlingar, demonstrationståg, fackeltåg eller hot ska inte avgöra utgången i ärenden, man måste ha integritet och stå på sig och värna statstjänsterollen. Sedan måste man vara hårdhudad, för kritik kommer finnas varje dag, hela tiden. Man behöver inte vara en hård person, men man måste ha hård hud, annars blir det jobbigt.

Från att ha börjat som timvikarie under studietiden för 24 år sedan och tjänster som asylhandläggare, rättschef, operativ chef och generaldirektör återstår nu bara några månader innan Mikael Ribbenvik stämplar ut för sista gången.

Någon bitterhet känner han inte.

– Nej, inte alls. Det är ju spelets regler. Man kan vara besviken utan att vara bitter. Jag ville gärna vara kvar för jag tycker det är ett så himla stimulerande och dynamiskt jobb. Flytkingkrisen 2015 kommer jag aldrig glömma, eller när vi evakuerade Kabul för något år sedan och fick ut 2 000 människor, eller Ukrainakrisen, när vi gjorde på ett helt nytt sätt, och man knappt märkte några problem trots att vi tog emot så många.

Om inte annat har han ju den där påvliga medaljen att trösta sig med.

– Det var på Malta. Det var jag och min fru, som också varit generaldirektör för en asylmyndighet, som tackades med medalj för våra insatser och fick kyssa den påvliga handen. När vi väntade utanför kändes det som när man var sju år och tittade in i tomtegrottan, ’han finns ju på riktigt’. I Sverige skiter ju nästan alla i påven, men på Malta var det som att man var påven själv när de fick höra det. Det var kul.

Martin Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, tillsammans med sin fru Martine Ribbenvik Cassar träffar påven Franciskus.