Ribbenvik sparkas för att hålla SD på gott humör

”Dags att städa upp i Myndighetssverige”, brölade sverigedemokraten Björn Söder efter att Migrationsverkets generaldirektör fått gå.

Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att inbilla sig att regeringen petade den kompetente Mikael Ribbenvik för att hålla samarbetspartiet på gott humör.

Det går att se gårdagens besked på två sätt.

I ett Sverige där det inte saknas exempel på halvfigurer till generaldirektörer som mest påminner om bortglömda krukväxter är det möjligen en smula överraskande att en kompetent och skicklig person petas.

Ribbenvik, i grunden jurist, har arbetat på myndigheten i ett kvartssekel och gnuggades som rättschef och operativ chef innan han för sju år sedan blev högsta hönset för en komplex verksamhet.

Få, om någon, kan matcha den erfarenheten.

Regeringens tilltag blir dock mer begripligt om det ses i ljuset av den består av ministrar som idisslar substantivet paradigmskifte från morgon till kväll och sannolikt även i sömnen.

Mycket riktigt, nyheten var inte många minuter gammal innan den moderata migrationsministern Maria Malmer Stenergard dök upp framför tv-kameror och förklarade att ”det behövs nya ögon och ett nytt ledarskap på verket när paradigmskiftet i migrationspolitiken ska genomföras".

Under det stora skiftet från gammalt till nytt är det mest till besvär med kunnigt folk med integritet som har synpunkter.

Exempelvis har väsentliga frågor om rättssäkerhet ställts rörande Tidöavtalets formuleringar om att permanenta uppehållstillstånd ska ersättas med tillfälliga.

Det är sannerligen inte förenligt med lagbokens anda att utan mycket starka skäl ändra myndighetsbeslut som gynnar den enskilde.

Omkring 300 000 människor kommer från en dag till en annan plötsligt inte längre kunna känna sig säkra på att få stanna i Sverige.

I en intervju i SVT för några månader sade Ribbenvik om den kommande förändringen att ”det hade jag blivit orolig för”.

Ett uttalande som snabbt kritiserades av företrädare för Sverigedemokraterna.

Och apropå Sverigedemokraterna så var riksdagsledamoten Björn Söder i farten på Twitter i går.

Han kommenterade rubriken ”Migrationsverkets generaldirektör sparkas” i följande ordalag:

”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket”.

Partikamraten Kent Ekeroth skrev någonting liknande. ”Låt kvasten gå”.

I Sverigedemokraternas Sverige lyder ämbetsmän under Åkesson och inte under lagen.

Nu är inte Ribbenvik en asylaktivist, snarare finns det skäl att fråga sig om inte handläggare på Migrationsverket de senaste åren med jämna mellanrum varit lite väl nitiska i lagtolkningen och bland annat utvisat ensamma barn, men det är strängt taget en helt annan fråga.

Det väsentliga i sammanhanget är den sverigedemokratiska reflexen att politiskt peta i myndigheter i tid och otid.

Richard Jomshoff, Justitieutskottets ordförande, ville nyligen sparka rikspolischefen.

Det här gäller nu inte bara myndigheter. Det var bara några dagar sedan som Sverigedemokraten Tobias Andersson sedan hans parti tagit plats i regeringskansliets styrgrupp för Vattenfall började mullra om att byta ut styrelse och ledning om inte bolaget ”i sin retorik slutar agera som vindkraftslobbyister”.

Anledningar att misstänka att ett av skälen till att regeringen gör sig av med Ribbenvik är att hålla SD på gott humör saknas inte.

Nyheter av det här slaget har för övrigt tidigare varit betydligt vanligare i länder som Ungern och Polen än i Sverige.

Migrationsverkets avgående generaldirektör Mikael Ribbenvik.