SM-medaljör slog ihjäl bekant med slägga – bråkade om Floridaresa

Publicerad 2018-04-20

En 36-årig man har åtalats för att ha slagit ihjäl en bekant med en slägga.

Själv hävdar han nödvärn och menar att han blev hotad med kniv efter att de börjat att bråka om en kommande USA-resa.

– Sen slog jag en hammare och då gick det illa som fan, säger den mordåtalade mannen i larmsamtalet.

Det i början av mars i år som polisen larmades till en gård i Oskarshamns kommun. I garaget bredvid en bil hittades en blodig man i 50-årsåldern, vars liv inte gick att rädda.

Det var den nu åtalade 36-åringen som själv larmade polisen.

– Jag har blivit mordhotad med kniv, det rann över. Sen slog jag en hammare och då gick det illa som fan, säger han i första larmsamtalet till SOS Alarm.

Bråkade om Florida-resa

Första patrullen som kom till mordplatsen grep 36-åringen. Efter tre dagar försattes han på fri fot. En dryg vecka senare anhölls han igen och häktades. Sedan dess har han suttit frihetsberövad hos polisen.

Brottsplatsen är den mordåtalade mannens gård där han tillsammans med offret brukade greja med bilar. 36-åringen är tidigare ostraffad och har vunnit SM-guld i en bred folksport.

Enligt den nu åtalade mannen startade allt med ett bråk om att han skulle åka på en semesterresa till Florida, i USA, dagen efter.

Då ska det ha ”slagit slint” hos offret, som då blev upprörd över att den nu misstänkte mördaren skulle ut på resa medan han ”knappt hade mat på bordet”.

Den misstänkte menar att offret då attackerade honom med en kniv. 36-åringen hävdar nödvärn när han slog offret i huvudet minst fem gånger med en slägghammare.

I garaget hittade en kniv. Dessutom utsattes offret för strypvåld, enligt stämningsansökan som lämnades in till Kalmar tingsrätt under torsdagen. Men rättsläkaren menar att mannen troligtvis hade förlorat medvetandet när han utsattes för våld mot halsen.

Hävdar nödvärn

36-åringen hävdar att han agerade i självförsvar och förnekar brott.

Han står åtalad för mord i första hand.

Men åklagaren har också valt att yrka på två alternativa brottsrubriceringar: Grov misshandel och vållande till annans död. Åklagaren hävdar då att den mordåtalade borde ha förstått att flera hammarslag mot huvudet skulle innebär fara för offrets liv och därmed vållat offrets död genom oaktsamhet.

En vän till mannen kom till gården kort efter att bråket hade skett. Han skulle lämna tillbaka en biltransport han lånat av den misstänkte.

– När jag står och funderar på var jag ska ställa släpet så ser jag NN (den misstänkte reds. anm.) och jag såg på honom att allt inte var som det ska, säger vittnet i polisförhör.

Följ ämnen i artikeln