”Galningen” gör upp – har vänt sig mot Trump

Publicerad 2023-10-19

Hon blev hånad för kampen att ändra valresultatet och till slut för galen även för expresidenten.

Nu kan advokaten få sista skrattet.

– Trump borde vara nervös nu, menar ex-åklagaren Joyce Vance.

Med sina otroliga teorier och fascinerande tonfall, släpigt och uppskruvat på samma gång, blev advokaten Sidney Powell 68, en kultfigur under Donald Trumps försök att ändra valresultatet.

Vissa av presidentens kritiker menade att hon ljög helt skamlöst. Andra var övertygade om att hon var spritt språngande galen.

Powell är en av 19 åtalade i utredningen kring de misstänkta försöken att manipulera presidentvalet i Georgia.

Polisens mugshot av Sidney Powell.

Kan vittna mot Trump

Nu har hon gjort upp med åklagaren och erkänner sig skyldig till att ha deltagit i en konspiration för att med uppsåt blanda sig i arbetet med att räkna röster.

En betydligt mildare åtalspunkt än de hon ursprungligen misstänktes för.

Advokaten ska betala cirka 60 000 kronor, får sex års villkorlig dom och ska framföra en skriftlig ursäkt till Georgias invånare.

Men framför allt ingår det i villkoren att Sidney Powell förbinder sig att vittna sanningsenligt mot de andra åtalade i härvan.

Och en av dessa är Donald Trump.

”Powell erkänner sig skyldig i Georgia. Om hon samarbetar kan det visa sig förödande för Trump”, skriver tidigare federala åklagaren Joyce Vance på X, tidigare Twitter, och tillägger att villkoren i uppgörelsen tyder på att åklagaren ser ”högt värde” i Powells vittnesmål vilket borde göra expresidenten ”nervös”.

Donald Trump i rätten för bedrägeri tidigare i oktober.

Trodde på global komplott

Sidney Powell fanns vid Trumps sida de första kaotiska veckorna efter valförlusten tills hon fick sparken i slutet av november 2020.

I ett storbråk i ”elitstyrkan” som kämpade för Trump ska till och med Rudy Giuliani, som själv blev något av en nationell driftkucku under dessa märkliga veckor, tyckt att Powells anklagelser varit för vilda.

Duon Powell och Giuliani deltog båda på den uppseendeväckande presskonferensen efter valet då de breda och substanslösa anklagelserna om valfusk först fick spridning.

Rudy Giuliani skiftade färg under presskonferensen.

Det var under den pressträffen som det plötsligt började rinna svart vätska från Rudy Giulianis skalle, sannolikt hårfärgningsmedel som smälte i värmen.

De mer sansade elementen i Trumps stab ska, enligt Politico, ha sett med förfäran på den ”cirkusliknande showen med konspirationsteorier” under presskonferensen.

I korthet gick Powells anklagelser ut på att tre miljoner döda personer röstade i valet och att en global kommunistisk komplott med manipulerade rösträkningsmaskiner låg bakom resultatet.

”Behöver lite galenskap”

Totalt tio miljoner röster kunde ha stulits från presidenten, menade Powell.

– Hon var till och med för galen för presidenten, sa en av Trumps kampanjmedarbetare till Washington Post efter beskedet.

Trump hade vidarebefordrat hennes teorier på Twitter och i tal och ville höra vad hon hade att säga, trots att han hade erkänt för rådgivare att han tyckte att hon inte verkade ha alla hästar hemma .

– Ibland behöver man lite galenskap, sa Trump till en i staben enligt Axios.

Bara några dagar tidigare deltog Sidney Powell via högtalartelefon i ett av den närmaste kretsens möten i Ovala rummet.

– Aha, Sidney. Hon börjar bli lite knäpp, va? Hon måste verkligen tona ned det. Ingen tror på de där grejerna. Det är för mycket, sa Trump till de närvarande innan han plockade upp luren.

Trumpsupportrar demonstrerar mot valresultatet 2020.

Väldigt dåliga nyheter för Trump

Presidenten lät samtalet gå på högtalartelefonen så att alla skulle kunna lyssna. Sidney Powell gick på om en nationell säkerhetskris som innefattade iranier som bytte vinnare på röster i vågmästarstater.

Donald Trump tystade ljudet så att hon inte skulle höra och skrattade hånfullt, skrev Axios som avslöjade scenen inifrån Ovala rummet i januari året efter.

– Så vad ska vi göra åt det, Sidney? sa han flera gånger medan advokaten blev mer och mer uppjagad.

– Hon är verkligen knäpp, sa presidenten när han tystade ljudet ännu en gång.

Nu kan den hånade advokaten få sista skrattet genom att göra upp med åklagaren Fani T Willis.

– Jag tror att det är väldigt dåliga nyheter för Trump, säger rättsprofessorn Clark D Cunningham till The New York Times.

Han menar att Powells nära tillgång till den dåvarande presidenten och upprepade besök i Vita huset ”sätter henne mitt i konspirationen” som fallet handlar om.

Följ ämnen i artikeln