Ny bok om Trumps Vita hus: Kaos och brända papper

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2023-10-02

Donald Trump visste att han förlorat presidentvalet men tyckte att det var genant. De sista veckorna brände hans stabschef frenetiskt dokument.

Tidigare Vita husmedarbetaren Cassidy Hutchinsons nya bok ”Enough” (Nog nu) är en snackis i USA.

”Cass, om jag klarar det här jobbet och kan hålla honom (Trump) från fängelse så har jag gjort bra ifrån mig”.

Orden är Donald Trumps sista stabschef Mark Meadows och de fälldes några månader före presidentvalet 2020. De återges av ”Cass”, Cassidy Hutchinson som var en av hans närmaste medarbetare i Vita huset, i hennes nya bok ”Enough”.

Papper i eldstaden

Hutchinson blev känd för allmänheten när hon förra sommaren vittnade inför en kongressutredning om den dödliga stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Då berättade hon bland annat att Trump visste att vissa anhängare var beväpnade och att presidenten ville att metalldetektorerna på området skulle tas bort.

I ”Enough” berättar hon om sin uppväxt och vägen från praktikant hos den ärkekonservativa senatorn Ted Cruz till Vita huset. Hon säger sig ha varit lojal in i det sista, men tiden nära president Trump blev tumultartad.

– Donald Trump är det främsta hotet mot demokratin under vår livstid, kanske i Amerikas historia, säger hon i en intervju med nyhetskanalen CNN där hon förordar att expresidenten diskas från att ställa upp i val.

– Vi måste fråga oss: Hur skulle en andra mandatperiod med Trump se ut? Vilka skulle jobba för honom?

I boken skriver hon att Mark Meadows från mitten av december 2020 ville att en daglig brasa skulle tändas på hans kontor. Upprepade gånger såg hon honom mata in papper i eldstaden. Senare beklagade sig fru Meadows för Hutchinson, hon sa att makens alla kostymer ”luktade eld” och att hon inte hann med lämna dem på kemtvätt.

Vid ett annat tillfälle uppger Hutchinson att hon fick skäll av Meadows för att hon förvarade en hemligstämplad akt om den så kallade Rysslandsutredningen i ett låst kassaskåp, i stället för lättillgänglig i sin skrivbordslåda.

Hand under kjol?

Enligt Cassidy Hutchinson råder det inget tvivel om att Trump visste att Joe Biden vunnit valet.

”Jag vill inte att folk ska veta att vi förlorade, Mark. Det är genant. Lös det”, hörde hon presidenten beordra Meadows.

De sista veckorna i Vita huset blev kaotiska. Hutchinson skriver att det gick rykten om undantagstillstånd men att Trump satte stor tilltro till den 6 januari, då kongressen skulle verifiera valresultatet.

Den dagen slutade i den ödesdigra stormningen. Innan dess hävdar hon att advokat Rudy Guiliani ofredade henne sexuellt. Guiliani ska ha stuckit sin hand innanför hennes kjol bakom scenen när Trump höll sitt politiska massmöte.

Meadows har avfärdat uppgifterna i boken som missvisande. Guiliani kallar anklagelserna om ofredande absurda, enligt AP.