En ”handfull” fängslade svenskar i Iran – lösensumma troligt scenario

Uppdaterad 2023-09-09 | Publicerad 2023-09-08

Flera svenskar sitter för närvarande fängslade i Iran och regeringen klassar fallen som konsulärt komplicerade.

Experter tror på en fångutväxling för att få Johan, 33, fri – men en myndighetskälla framhåller en annan lösning som mer sannolik.

– Mest troligt är att man försöker ge en lösensumma, säger källan.

Johan Floderus, 33, är inte den enda svensken som sitter fängslad i Iran.

Enligt Utrikesdepartementet arbetar Sverige med ”en handfull” komplicerade konsulära fall med fängslade svenskar i landet. Exakt hur många det rör sig om vill man inte gå ut med på grund av sekretess och en risk att försvåra arbetet. Svenskarna har dock fängslats efter 2016, meddelar UD.

En av svenskarna på UD:s lista är sannolikt läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, som dömdes till döden 2017 för påstått spionage. Både han och Johan Floderus tros befinna sig i Evinfängelset i Teheran.

Johan Floderus har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar.

Kan finnas fall som UD inte känner till

UD utesluter inte att fler svenskar än de som regeringen har kännedom om är fängslade i landet.

”Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det. Detta innebär att det kan finnas fall som UD inte har kännedom om.” skriver presstjänsten i ett mejl till Aftonbladet.

Irans regim har sedan minst ett år tillbaka hotat med att kidnappa svenska medborgare – detta som en hämnd för att den iranska folkmördaren Hamid Noury dömts till livstids fängelse i Sverige.

Aftonbladet kunde genom källor redan förra våren berätta att Iran vill att Sverige släpper Hamid Noury i utbyte mot Johan Floderus. Enligt Aftonbladets uppgifter har Iran framfört detta till svenska regeringen.

Bild tagen inifrån Evinfängelset i Teheran där Johan Floderus tros befinna sig.

Måste finnas avtal med Iran

Flera experter har i veckan sagt att en fångutväxling kan vara en utväg för att få hem Johan Floderus. En av dem är Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

– Det finns lagliga möjligheter att överföra verkställandet av ett straff till ett annat land. Men det måste till ett avtal mellan Sverige och Iran. Sen skulle det krävas ett beslut av regeringen eller Kriminalvården, säger han till nyhetsbyrån TT.

Han tillägger att en fångutväxling skulle vara svårt och känsligt för regeringen. En myndighetskälla med insyn i fallet säger till Aftonbladet att det är politiskt minst smärtsamt att hitta en lösning som inte innebär en fångutväxling.

– En fångutväxling går inte att få till rent praktiskt i dag utan kräver politiska beslut och nya avtal med Iran först. Mest troligt är att man försöker ge en lösensumma, om Iran nu skulle gå med på det.

Gisslanpolitiken kan fortsätta

Enligt källan har Sverige underskattat Iran under en tid.

– Kunskapen om hur den iranska regimen tänker och agerar är tyvärr inte uppdaterad vilket leder till att man hamnar i sådana lägen. Om man tillmötesgår Iran nu kommer deras gisslanpolitik att fortsätta. Man behöver sätta hårt mot hårt, säger källan.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Tobias Billström (M) för en intervju. Hans pressekreterare säger att han inte kommer att ge några fler kommentarer i nuläget, med hänvisning till att det kan försvåra regeringens arbete. I måndags sa Billström i en skriftlig kommentar att regeringen arbetar intensivt med fallet.

– Personen i fråga är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart. Det har framförts, även av mig personligen, sa Billström.

Irans president Ebrahim Raisi.