Henrik, 15, hittad död – rättsläkare på plats vid ån

Publicerad 2023-10-08

ALINGSÅS. Sex dagar efter att han försvann från hemmet i Alingsås hittades Henrik, 15, död i Säveån.

I närheten av den korsning där han senast lokaliserades har en spontan minnesplats upprättats.

– Man blir chockad, man tror inte det är sant, säger alingsåsbon Fredrik Ivarsson.

Vid 17.30-tiden hittades Henrik, 15, som försvann i måndags kväll, död. Polisen hittade hans kropp i Säveån, där polisen och andra myndigheter haft en pågående sökinsats under flera dagars tid.

Sedan dess har en spontan minnesplats upprättats i närheten av ån, bara några hundra meter från den plats där Henrik senast lokaliserades via kartfunktionen på Snapchat. Dit kom under söndagskvällen alingsåsbor för att tända ljus för att hedra Henrik.

– Jag vill bara beklaga sorgen. Jag är jätteledsen för de anhörigas skull, säger en person som kommit till platsen för att tända en marschall till Aftonbladet.

”Tycker synd om hans pappa”

På platsen fanns vid 20.30-tiden ett par ljus och en vit nallebjörn. Intill rinner Säveån, och bara en halvtimmes promenad bort finns den fastighet som spärrats av i samband med den pågående brottsutredningen. Där är den 16-åring som häktats misstänkt för mord i samband med Henriks försvinnande och död hemmahörande.

Henrik sågs senast av sin pappa Mika på måndagseftermiddagen, då de sågs hemma i lägenheten. De pratade om skoldagen, och pappan begav sig efteråt till stan för att träffa en kompis. När han kom hem igen var Henrik borta. Sedan dess har en massiv sökinsats pågått i Alingsås – och just nu är två unga män frihetsberövade. En häktad misstänkt för mord, en anhållen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Försvinnandet och dödsfallet har spridit oro i Alingsås och många har engagerat sig.

– Jag har sett på nyheterna och följt vad som hänt. Man har varit orolig, och hoppats att de ska hitta honom vid liv, säger Fredrik Ivarsson som bor i Alingsås.

Fredrik Ivarsson var också på plats vid minnesplatsen på söndagskvällen.

– Jag beklagar allt som har hänt. Jag tycker synd om hans pappa och det är inte bara det. Man blir chockad, man tror inte det är sant, säger han.

Rättsläkare på plats.

Rättsläkare på plats

Polisen fortsätter att upprätthålla avspärrningarna kring Säveån längs med E20 i Alingsås. Vid 20.30-tiden kom rättsläkare till platsen. Poliser håller vakt längs med avspärrningarna. Anhöriga har underrättats om dödsfallet.

För de som följt försvinnandet och hoppats att Henrik ska hittas vid liv återstår nu sorg och tomhet.

– Jag beklagar sorgen och är jätteledsen för de anhörigas skull, säger en anonym person som Aftonbladet pratade med på söndagskvällen.

Alingsåsbon Fredrik Ivarsson säger att han blir orolig ur ett föräldraperspektiv.

– Det är klart att man blir orolig för sin egen son. Fast han är vuxen så blir man orolig, väldigt orolig, säger han.

Alingsåsbon Fredrik Ivarsson: ”Man är chockad”

Följ ämnen i artikeln