Häktade tonåringen träffade Henrik – men förnekar brott

Publicerad 2023-10-08

ALINGSÅS. På söndagen häktades en tonåring i Alingsås – på sannolika skäl misstänkt för mord på 15-åriga Henrik.

Tonåringen säger att han träffat Henrik i samband med försvinnandet, men nekar till brott.

– Vi har gjort vissa fynd av intresse, säger åklagare Andreas Ekengren.

I en bostadsfastighet i Alingsås är lamporna släckta. Ingen bil står på uppfarten. Polisens avspärrningsband är virade runt trädgårdskanten. Här är en tonåring hemmahörande – en tonåring som på söndagen häktades, misstänkt för mord på försvunne Henrik, 15 år.

Tonåringen har suttit anhållen misstänkt för människorov tidigare i veckan. Han ska enligt Aftonbladets uppgifter vara bekant med Henrik – vilket åklagaren nu bekräftar.

– Den som sitter häktad är bekant med honom skulle jag säga, ytterligare än det kan jag inte säga, säger åklagare Andreas Ekengren.

Häktade tonåringen förnekar brott

Brottsrubriceringen för misstankarna mot den nu häktade tonåringen ändrades under söndagen från människorov till mord. En häktningsförhandling tillkallades i Alingsås tingsrätt vid 13.30 på söndagen.

På plats i rätten fanns, förutom ett stort medieuppbåd, bland annat släktingar till försvunne Henrik. Den misstänkte tonåringen var inte på plats i salen initialt, och hans försvarare yrkade på att dörrarna skulle stängas innan han kom in, med hänsyn till hans ålder.

– Han förnekar brott och bestrider häktningsyrkandet, sa tonåringens advokat.

Rätten beviljade försvararens begäran, och dörrarna stängdes. En dryg halvtimme senare öppnades rättssalen igen. Rätten gick på åklagarens linje – tonåringen från Alingsås är nu häktad för mord.

– Det baserar sig på de utredningsåtgärder vi gjort. Det handlar om vittnesuppgifter, teknisk bevisning och analyser av mobiltelefoner, säger åklagare Andreas Ekengren.

Han sitter med restriktioner som bland annat innebär att han inte får ta del av nyhetsmedia, ta emot besök eller använda sig av elektroniska kommunikationer. Åklagare Andreas Ekengren motiverar restriktionerna:

– Det beror på att han inte ska kunna påverka utredningen på olika sätt, exempelvis genom att prata med personer som vi vill höra eller på annat sätt påverka utredningen, säger åklagaren.

En bostad i Alingsås är avspärrad.

”Det är unga personer”

I nuläget sitter alltså en tonåring häktad misstänkt för mord, och en annan ung man anhållen misstänkt för grovt skyddande brottslig på skälig misstanke. Båda är minderåriga.

Den anhållne unge mannen ska enligt åklagaren vara bekant med den tonåring som nu sitter häktad.

– Där kommer jag ta ytterligare något förhör och sedan ta ställning till om han ska häktas, säger åklagaren.

Andreas Ekengren påminner om att de inblandade i det misstänkta brottet är mycket unga.

– Det här är unga personer. Respektera dem, och respektera deras närstående, säger han.

Blev tidigt intressant

Den tonårspojke som nu häktats för mord blev tidigt intressant i utredningen och han var en av de första att frihetsberövas. Enligt Aftonbladets uppgifter stärktes misstankarna mot pojken snabbt. Vid husrannsakan ska polisen ha gjort tekniska beslag och andra fynd som bedöms som högintressanta.

De spåren ska ha också ha lett polisen till det sökområdet där en stor insats pågått under de senaste dagarna, enligt Aftonbladets uppgifter. Sökområdet ligger även i närheten av den sista punkt som kan kopplas till Henrik – en gatukorsning i närheten av polisens nuvarande avspärrningar där han ska ha befunnit sig enligt Snapchats kartfunktion.

– Han har bekräftat att han och 15-åringen har träffats vid det aktuella tillfället. Men han nekar till brott och han har gett en förklaring till varför det träffades och uppgifter om vad som då händer, säger Andreas Ekengren.

Åklagare Andreas Ekengren och Peter Sörstedt, polisens kommenderingschef.

Under helgen har Aftonbladet kunnat iaktta när fynd gjorts i terrängen runt Säveån. Sökområdet däromkring utökades också under söndagen.

– Vi har gjort vissa fynd som är av intresse, det är det jag kan säga, säger åklagare Anderas Ekengren.

Polisen söker i ett område längs Säveån.

Följ ämnen i artikeln