Nordkoreas varning: Ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst

Publicerad 2017-10-17

Kim Jong-Un vill inte prata med Trump och USA – i alla fall inte än.

Nordkorea vill först färdigställa en missil med kapacitet att nå USA:s östkust.

Det uppger en nordkoreansk källa för tv-kanalen CNN.

På måndagen varnade Nordkoreas FN-ambassadör för att ett kärnvapenkrig kan bryta ut – ”när som helst”.

Enligt Nordkoreas biträdande FN-ambassadör Kim In Ryong har situationen på Koreahalvön nu ställts på sin spets.

”Ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst”, varnade han i generalförsamlingen på måndagen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

En nordkoreansk källa uppger för CNN att Nordkorea inte utesluter diplomati med USA och dess allierade. Men Kim Jong-Un vill inte sätta sig vid förhandlingsbordet innan man har utvecklat sitt nya supervapen – en ballistisk missil som har kapacitet att nå den amerikanska östkusten.

Först vapenutveckling – sedan diplomati

– Innan det blir aktuellt med Trumpadministrationen vill vi kunna visa att Nordkorea har en pålitlig defensiv och offensiv kapacitet. En kapacitet att besvara eventuella aggressioner från USA, säger källan till CNN.

Vita husets stabschef John Kelly uppgav i förra veckan att amerikaner inte behöver oroa sig för Nordkoreas kapacitet.

Han sa att om hotet ”växer sig starkare än vad det är i dag, då får vi hoppas att diplomatin fungerar”.

Två steg kvar

Vid samma pressmöte sa Kelly att Nordkorea har kommit en bit på vägen i sin utveckling och många reportrar tolkade hans uttalande som att USA nu tror att Kim Jong-Un har kommit närmare ett genombrott i sin vapenutveckling.

Enligt CNN:s källa återstår det två viktiga steg innan missilen kan färdigställas.

Det första steget uppges vara att få missilen att detonera ovan jord. Steg två sägs vara ett nytt test av en missil, kapabel att nå ön Guam eller längre, enligt källan.

Källan uppgav vidare för CNN att något eller båda av testen, alltså ovan-jord detonation och en missil med längre räckvidd, kan komma att genomföras inom några dagar.

Test när Trump är i Asien

Tanken är att genomföra testen medan USA och Sydkorea övar med sina sjöstridskrafter i området, en övning som inleddes i dag och är planerad att hålla på i tio dagar.

Om man inte hinner det så besöker president Trump Asien nästa månad, vilket också nämns som en tänkbar tidpunkt.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har, liksom tidigare, framhärdat att man kommer fortsätta med att få Nordkorea till ett förhandlingsbord.

– Dessa diplomatiska ansträngningar kommer fortsätta ända tills den första bomben smäller, sa han i CNN:s program ”State of the union” i söndags.