Japans största tragedi var ett faktum

Publicerad 2011-03-14

Korrespondent Bo Gunnarsson: Men skolorna stod emot skalvet

Bo Gunnarsson, Aftonbladets korrespondent i Tokyo.

Lektionen led mot sitt slut och barnen tittade otåligt mot klockan på väggen: Ledigt lördag, sovmorgon och skoj med mamma och pappa.

Då började hela byggnaden skaka. Klockan var 14.46 och Japans största tragedi i modern tid var ett faktum.

Men skolorna stod emot.

Förmodligen kunde lärarna också rädda de flesta eleverna undan syndafloden som dånade in över kustbandet knappt en halvtimme senare.

De var tränade för uppgiften.

I andra asiatiska länder är det skolorna som rasar ihop först när jorden skakar. I skalvet i kinesiska Sichuan i maj 2008 kollapsade 6 988 skolor och mer än 10 000 barn omkom. I pakistanska delen av Kashmir förstördes nio av tio skolor vid skalvet hösten 2005 och dödstalen var så höga att de hemligstämplades. Låga budgetanslag, byggfusk och korruption skapar dödsfällor.

Japan, som är ett rikt land, bestämde sig redan i slutet av 1980-talet för att prioritera skolbarnens säkerhet i sitt försvar mot underjordens makter.

– Inga elever ska behöva dö, sa utbildningsministern då.

Tvivlarna var många.

Men redan under jordbävningen i Kobe 1995 kom en belöning: Trots 6 490 dödsoffer klarade sig alla skolor galant. Och mer än 50 000 hemlösa kunde snabbt ges skydd där mot efterskalv, kyla och regn.

Skolorna fyller samma funktion i dag tillsammans med stadshus och idrottshallar.

Tre dygn har gått sedan den svarta fredagen och ännu har inga rapporter om förstörda skolor kommit in. Ett gott tecken, men ingenting kan tas för givet så länge varken myndigheter eller medierna kan överblicka katastrofen.

När japanerna vaknade upp i morse var det till en ny, oviss och problemfylld framtid. Delen sydväst om Tokyo slapp helt undan skador och påverkas mindre av kärnkraftolyckan i Fukushima.

Men längs Stillahavskusten i norr är helvetets lidande bara i sin början.

Tokyo ligger mitt emellan och paniken har redan många i sitt grepp.

I går ringde tusentals företag till sina anställda och bad dem att stanna hemma de närmaste dagarna.

Det blir knappast någon morgonrusning Kosi tunnelbanorna. I stället fem timmars påtvingat elavbrott varje dag för att ransonera. El- och telefonnäten är fortfarande utslagna, vägar och järnvägar likaså.

Världens mest avancerade informationssamhälle har lemlästats och en tredjedel har totalt isolerats från omvärlden.

Alla de stora tv-kanalerna har övergått till public service. Reklamen har kastats ut och alla sänder non-stop från katastrofområdet.

Halvstatliga NHK:s utbildningskanal används exklusivt för att läsa upp namn på räddade och saknade och tittarna kan också efterlysa nära och kära.

Följ ämnen i artikeln