Nödropet inifrån: ”Slåss om veden och smälter snö”

Uppdaterad 2022-03-10 | Publicerad 2022-03-09

De smälter snö från taken och slåss om veden.

47 döda har lagts i en massgrav.

Samtidigt fortsätter den massiva beskjutningen av invånarna i Mariupol.

– Vi lever som på medeltiden, säger biträdande borgmästaren Sergiy Orlov.

I över en vecka har de 400 000 invånarna i strategiskt viktiga Mariupol i södra Ukraina levt under rysk belägring och beskjutning.

Under onsdagen förstördes ett barnsjukhus och en förlossningsklinik i en rysk robotattack, uppger de ukrainska myndigheterna.

Minst 17 personer, inklusive kvinnor som höll på att föda, ska ha skadats i attackerna som fördömts över världen.

Som på medeltiden

Nya satellitbilder publicerade under onsdagen visar hur matbutiker, bostadsområden och kontorsbyggnader ligger i ruiner.

I åtta dagar har befolkningen tvingats klara sig utan värme, vatten och elektricitet.

På satellitbilder syns de massiva skadorna i Mariupol. Livsmedelsbutiker och köpcentrum är sönderbombade. På onsdagseftermiddagen attackerades även sjukhuset.

I en intervju med The Guardian under onsdagen säger biträdande borgmästaren Sergiy Orlov att totalt 1 170 människor dött i Mariupol sedan den ryska offensiven mot staden inleddes.

47 av dem har lagts i en massgrav.

– Det är medeltida. Det är folkmord. Attackerna är inte bara förrädiska. De är krigsbrott. De attackerar oss med flyg, artillerield, raketer, säger biträdande borgmästaren till The Guardian.

Han uppger att de ryska styrkorna som omringar staden har bombat stadens samtliga 15 kraftledningar. I måndags slog de ut gasförsörjningen.

Ukrainsk räddningstjänst vid det sönderskjutna mödravårdssjukhuset i Mariupol.

Slåss om veden

– Enda sättet att laga mat på är över öppen eld. Folk slåss över ved. De är glada för att det är kallt och snöar. Snö betyder att det finns något att dricka, säger Sergiy Orlov.

– En sexårig flicka har dött av uttorkning. Detta är i Europa 2022. Hur kan det få hända?

Hungern och desperationen har drivit vissa invånare att plundra de få butiker som fortfarande står kvar och har varor att ta.

Staden försöker att hjälpa invånarna med vatten på flaska. Men lagren av mjölkersättning har tagit slut. Uppskattningsvis 3 000 spädbarn får inte tillräckligt att äta.

Mariupol är en av flera ukrainska städer där Ryssland utlovat en så kallad humanitär korridor där civila säkert ska kunna evakueras undan krigsscenerna.

Enligt Orlov är sanningen den motsatta.

Ett sönderskjutet bostadshus i Mariupol. Kuststaden är en strategisk viktig plats, mellan Krim och ryska gränsen. Den har därför drabbats hårt av kriget. I söndags sa stadens borgmästare ”Mariupol finns inte mer”.

Har 21 flyktbussar kvar

Han uppger att ryssarna beskjuter de uppgjorda ”säkra vägarna” och till och med ska ha minerat dem.

Av uppskattningsvis 200 000 invånare som vill lämna Mariupol lyckas man få ut cirka 2–3 000 personer per dag. Till hjälp har man de 21 stadsbussar som ännu inte förstörts av ryska bomber.

Orlov menar att Mariupol aldrig kommer hamna i Putins händer – åtminstone inte som den sjudande metropol den en gång varit.

– Hälften av de som dött av ryska bomber är ukrainare av rysk härkomst. Detta är Putins ”fred”. Den ukrainska armén kommer försvara Mariupol till sista man. Om den till slut faller kommer den bli en spökstad. Det finns inget ryskt Mariupol, det kommer vara en öken, säger Sergiy Orlov.

Bilder inifrån Mariupol visar omfattningen av misären.

 Döda kroppar begravs i en massgrav i utkanten av Mariupol under onsdagen. Över 1 200 civila ska ha dödats i de ryska attackerna mot staden. Den humanitära situationen beskrivs som ”katastrofal” av personal från Läkare utan gränser som är på plats.

Lik på trottoarerna

Vissa områden närmast de ryska trupperna i västra delen av staden är helt utbombade. Utbrunna hus som fortfarande ryker, bilvrak, bråte på gatorna och döda människor som ligger på trottoarerna övertäckta av filtar.

En del har kunnat ladda sina mobiltelefoner med hjälp av kommunens generatorer. Men i stort lever befolkningen avskurna från resten av världen, skriver The Guardian.

”Ingen el, ingen kommunikation, ingen gas, ingen läkarvård och ingen mat. Plundringen ökar. Galna mödrar på jakt efter mat och blöjor. Låt oss hjälpa varandra så mycket vi kan”, skriver invånaren och småbarnsmamman Angela Timchenko inifrån Mariupol på Facebook enligt The Guardian.

”I går var jag i staden. Det var brasor som brann vid alla hus och mat som tillagades”, skriver hon och uppger att hon gått ner flera kilo på en vecka efter att ha sprungit upp och ner från lägenheten på åttonde våningen i höghuset hela tiden.

Förlossningsavdelningen på mödravårdssjukhuset i Mariupol förstördes av ryska robotar under onsdagen. Härs bärs en höggravid kvinna på bår över rasmassorna.

Organisationen Läkare utan gränser lyckades under i tisdagen komma i kontakt med en av sina medlemmar inne i Mariupol.

Och hans uppgifter om helvetet på plats i staden stämmer överens med andra vittnesmål.

– Den humanitära katastrofen i Mariupol fortsätter, säger han enligt The New York Times.

Också han berättar att befolkningen smälter snö från taken och hugger ner träd för att få dryck, värme och möjlighet att laga mat.

Funktionsvarierade och barnfamiljer lider extra mycket, uppger han enligt tidningen.

Sjukhuset i den belägrade ukrainska hamnstaden Mariupol ligger i ruiner efter onsdagens ryska robotattack. Barnsjukhuset och förlossningsavdelningen ska vara totalförstörda. På bilder från platsen syns barn och höggravida kvinnor – svårt skadade.