Borgmästaren: ”Mariupol finns inte mer”

Nytt försök att evakuera i dag

Publicerad 2022-03-06

Antalet döda stiger och tillgången till vatten, mat, värme och el börjar sina.

Evakueringen av civila har inte varit möjlig och Läkare utan gränser varnar nu för en katastrofal situation i ukrainska Mariupol.

– Det här är sjätte dagen med flygbombningar och vi kan inte hämta upp de döda, säger borgmästaren Vadim Bojtjenko.

Följ ämnen
Ukraina

Ingen el, ingen värme, inget vatten, inget internet, inga fungerande mobilnät. Så beskrivs läget i staden Mariupol i södra Ukraina av både den lokale borgmästaren och Läkare utan gränser.

– Den humanitära situationen i Mariupol är katastrofal. Vi vet från vår personal att de desperat försöker hålla sig säkra samtidigt som attackerna fortsätter och med farligt låga nivåer i livsmedelslagren, säger Laurent Ligozat, organisationens akutsamordnare i Lviv, i ett utskick.

Hjärtskärande bilder från ett sjukhus i hamnstaden visar hur två föräldrar sörjer sin 18 månader gamla son, som är ett av flera barn som fallit offer för de ryska attackerna.

En läkare tar en paus efter att 18 månader gamla Kirill dött trots försök att rädda honom.

Mariupol, med drygt 400 000 invånare, är strategiskt viktig och belägras av ryska styrkor.

De döda räknas enligt borgmästaren Vadym Boichenko nu i tusental.

– Mariupol finns inte mer. Åtminstone den stad som en gång fanns, säger Boichenko till CNN.

– Siffrorna blir bara värre. Det här är sjätte dagen med flygbombningar och vi kan inte hämta upp de döda, fortsätter han.

Bränder i ett bostadsområde fredag 3 mars. Mariupol har varit under attack i princip sedan invasionen inleddes.

Bussar förstörda i attacker – nytt försök att evakuera i dag

Under lördagen skulle en ”humanitär korridor” upprättas för att evakuera invånare i Mariupol och den närliggande staden Volnovacha.

Men efter bara några timmar, under vilka granatattackerna fortsatte, konstaterades det att ett tillfälligt eldupphör inte skulle ske.

Ryssland och Ukraina skyllde situationen på varandra och på eftermiddagen kom Rysslands officiella besked om att offensiven skulle fortsätta.

– Vi hade 50 bussar fulla med bränsle, och vi väntade bara på vapenvila och på att vägarna skulle öppna så att vi kunde få folk härifrån, säger borgmästare Bojtjenko enligt CNN.

Han säger att flera av de bussarna har skadats i attackerna och att de inte längre är kördugliga.

– Så när den humanitära korridoren till slut öppnar för oss i morgon eller när det nu blir, så kanske vi inte har några bussar kvar för att evakuera människor, säger han på lördagen.

Trots de förstörda bussarna meddelar lokala myndigheter på söndagsmorgonen att man ska göra ett nytt försök att evakuera civila från Mariupol, rapporterar AFP. Evakueringen planeras att starta klockan 11.00.

Myndigheterna uppger att de kommit överens om en vapenvila med de ryska styrkorna som omringar staden.

Borgmästaren: Kämpar med att evakuera civila

Volontärer som CNN pratat med berättar att civila i dagar har gömt sig i dagar i skyddsrum, med begränsad tillgång till mat och vatten.

Röda Korsets internationella kommitté (ICRC) beskriver scenerna i Mariupol som ”hjärtskärande” samtidigt som de kämpar med att upprätta en vapenvila.

"Vi förblir i dialog med de olika parterna om en säker passage för civila från de olika städer som drabbats av konflikten", skrev ICRC på Twitter på lördagen.

Dmytro Zhyvytskij, borgmästare i Sumy-regionen, berättar i ett inlägg på Telegram att våldsamheterna i staden fortsatte under lördagen. Han skriver också att Ukraina ständigt kämpar med att få ut människor från farliga områden.

Enligt honom har den ryska militären också skapat en ”mänsklig sköld av bybor” i regionen. Samtidigt kommer liknande anklagelser och beskrivningar av situationen från ryskt håll.

”Invånarna i dessa städer används som mänskliga sköldar av nationalister som utnyttjar eldupphöret för att flytta fram sina positioner”, säger en talesperson för det ryska försvarsdepartementet, enligt AFP.