Marcus Wandt, 42, är Sveriges nya astronaut

Publicerad 2023-06-16

Marcus Wandt, 42, är Sveriges nya astronaut.

Inom ett år ska han till den internationella rymdstationen ISS.

Med sig har han tre legogubbar.

På Rymdstyrelsens kontor i Solna norr om Stockholm sitter Sveriges nya astronaut: Marcus Wandt, 42.

Stridspiloten och blivande rymdfararen lutar sig leende tillbaka i den blå soffan. I fönstret bakom honom syns industrilokaler och kontorshus från 60-talet. Vid bordet bredvid honom står vatten och småskorpor. Ganska långt från hur man föreställer sig en glamourös astronauttillvaro.

– Jag har inte varit astronaut så länge. Jag blev antagen till

ESAEuropeiska rymdstyrelsen - European Space Agency i november förra året. Det är bara ett halvår sen. Det har gått fort.

Tidigare stridspilot

Sjutton personer av 22 500 sökande togs ut av ESA. Sedan dess har han varit i en reservgrupp i väntan på att få ett uppdrag.

– Jag fortsatte jobba som chefstestpilot på Saab. Det var några små ”rymdutflykter” kan man säga med möten på skolor och så, men inte mer. Sen dök den här möjligheten upp.

Nordiska gudar och Elon Musk

Nu blir han en del av rymdprogrammet Muninn, uppkallat efter Odens korp i den nordiska mytologin.

Ett samarbete mellan ESA och Elon Musks Space X. Det är deras raket Falcon 9 och rymdkapsel Dragon 2 som kommer användas vid uppskjutningen i Florida och ta dem till internationella rymdstationen ISS.

Allt är inte klart

Men exakt vad han kommer göra uppe i rymden är inte klart. Flera förslag utreds just nu. Bland annat att styra robotar på marken från rymden och studier av nattlysande moln.

– Vad det blir beror på mycket saker. Dels ska jag göra sakerna. Det måste jag utbildas för, men sen måste hela markorganisationen finnas på plats också. Det är inte bara att göra forskningsgrejen. Det är ett stort samarbete. Jag är den förlängda armen av forskarteamet.

Marcus Wandt är tidigare stridspilot.

Men är det något du hoppas speciellt mycket på?

– Jag vill helst göra lite olika, lite teknik, lite medicin. Det verkar bli så. Sen har jag en massa grejer jag vill testa. Floata runt i mikrogravitation, dricka vattenbubblor. Det är ju otroligt gjort, men jag vill fortfarande göra det.

Är det inget du vill bli den första personen i rymden som gör eller säger?

– Nja, jag har tänkt mycket på om det men sen släppt det. Men jag tar gärna emot förslag från Aftonbladets läsare haha.

Stridspilot

Fram tills nu har Marcus Wandt varit stridspilot och chefstestpilot hos Saab. Att flyga rymdraket är lite annorlunda mot Gripen.

– Det är två helt olika grejer. Det som är coolt med Jas är att det är så olinjärt om man säger så. Man kan göra så mycket olika saker. Rymdgrejen är mer linjär. Du skjuts upp och ska dit. Det är förutsägbart. Men när det gäller hastigheter och krafter är rymdraketer otroliga. Det går inte att jämföra.

400 miljoner

Att Sverige ska ha en ny astronaut har varit ett uttalat mål från regeringen. De vill se en svensk astronaut i rymden inom ett år. Men det är inte gratis.

400 miljoner kronor kommer betalas till ESA – som ska utbilda honom – de kommande tre åren.

400 miljoner är mycket pengar för två veckor i rymden? Blir du inte nervös?

– Nej, jag känner ansvar. Men det tynger mig inte. Det inspirerar mig. Jag kommer se till att vi med råge får tillbaka det. Det tvekar jag inte en sekund på.

Farsan ska upp i rymden

Hemma på jorden väntar fru och tre söner när han kommer tillbaka.

– De tycker det är coolt. En av grabbarna har ställt lite frågor. Han ville veta hur farligt det är. Han är bara tio. Så han frågade ”men hur många är det som dör?”

Vad svarade du då?

– Vi fick sitta och gå igenom lite statistik. Då undrar man såklart: Är det här traumatiserande för honom? Men han tyckte det kändes bättre och nu tycker han att det ska bli skitkul. Det bästa var att bara att dra det precis som det är.

Skickar de med dig någonting?

– Det kanske jag inte får säga men de har byggt varsin legogubbe som jag ska ta med.

Efter en halvtimme börjar Rymdstyrelsens tjänstemän skruva på sig. regeringens presskonferens är om 90 minuter och de ska in till riksdagen.

De tar tunnelbanans blå linje. Det går snabbast.

Rymdstationen ISS

Följ ämnen i artikeln