De hoppas på ett dödsbesked

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-25

Föräldrarna: Det är värre att leva i ovisshet

LONDON. Kate och Gerry McCann vill ha ett avslut.

Föräldrarna hoppas hitta Madeleine – även om hon är död.

– Då skulle de ändå kunna förstå vad som har hänt, säger en vän till familjen till The Times.

Makarna McCann är tillbaka i hemmet i Rothley med tvillingarna Sean och Amelie. De försöker återgå till en normal vardag, men orkar inte längre leva i ovisshet. Frågan gnager i deras huvuden:

Vad hände Madeleine?

Sedan den 3 maj har deras fyraåring varit spårlöst försvunnen.

– Det här är en normal familj som under onormala omständigheter försöker hitta tillbaka till livet, säger talesmannen Clarence Mitchell, som höll en ny presskonferens i går.

”Vore ett trauma”

– De står inför ett eventuellt dödsfall även om de desperat hoppas att nästa samtal ska säga att hon har hittats och är okej. Jag är inte naiv, men det är fortfarande en möjlighet. Allt jag kan säga är att de är positiva och jobbar hårt för att hitta Madeleine och rentvå sina namn. De vet att de är oskyldiga, säger Clarence Mitchell.

En vän till familjen berättar för The Times:

– Självklart vore det ett trauma av förfärliga proportioner för familjen om Madeleine hittas död. Men då skulle de åtminstone få en chans att förstå vad och varför det har hänt och få ett – för att använda ett hemskt amerikanskt ord – avslut.

Vännen använder ordet ”closure”.

Den portugisiska polisens teori är att mamman av misstag dödade Madeleine och sedan fick hjälp att dumpa kroppen. Bevisningen är dock tunn. Fynden från lägenheten och parets hyrbil kan inte binda föräldrarna till brottet, säger Antonio Cluny, presidenten vid allmänna åklagarmyndigheten i Portugal.

Nu sätter han press på polisen och kräver ett genombrott i utredningen. Hittas inte kroppen måste föräldrarna avskrivas från fallet.

– Utan kroppen är allt extremt komplicerat. Man kan inte anklaga en människa för mord utan att ha väldigt starka bevis, säger Cluny till tidningen 24 Horas.