”Svenske journalisten har gripits av syriska regimen”

Publicerad 2015-02-21

Staden svenske journalisten har gripits i ligger precis på gränsen mellan Syrien och Turkiet. På lördagskvällen blev han frisläppt.

Den svenske journalisten som saknas i gränsområdet mellan Syrien och Turkiet uppges ha blivit gripen av den syriska regimen.

Kurdiska styrkor försöker få honom fri - och har tillfångatagit ett 20-tal ur regimens säkerhetsstyrkor.

– Vi försöker pressa regimen för att få till en frisläppning, säger Shiyar Ali, svensk representant för PYD, det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet.

Svensken är i 30-årsåldern och befinner sig på reportageresa i Syrien. Enligt uppgifter till Expressen har inte mannen hörts av på fyra dagar. Han ska enligt tidningen ha befunnit sig i ett IS-kontrollerat område.

Under lördagen bekräftade PYD, det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet, att svensken gripits av den syriska regimen. Han befann sig då i Qamishli i nordöstra Syrien.

– De har tagit honom tillsammans med en kurdisk journalist som också arbetar som tolk. De greps utanför en säkerhetsbyggnad, säger Shiyar Ali.

Shiyar Ali är svensk representant för PYD - det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet - som styr tre kurdiska kantoner i Syrien.

Satt upp vägspärrar

Enligt Shiyar Ali har regimen gett löften om att de båda journalisterna ska släppas. Först sas det att det skulle ske under gårdagen, sedan tidigt i morse, sedan klockan 15 under lördagen.

När löftet inte hölls agerade de kurdiska styrkorna.

– De har tillfångatagit ett 20-tal ur regimens säkerhetssyrkor. De befinner sig nu hos de kurdiska styrkorna. De har även satt upp vägspärrar på flera håll i staden, säger Shiyar Ali.

Qamishli styrs av kurderna men regimens styrkor finns i vissa delar av staden.

– Vi kommer pressa regimen för att journalisterna ska bli fria. Men vi uppmanar även UD att agera, säger Shiyar Ali.

Finns det inte risk att det här förvärrar situationen?

– Det kan hända. Men vi tror att det här kommer göra så att vi får till en lösning och att de släpper dem fria.

Representanter för PYD på plats har enligt Shiyar Ali pratat med den svenske journalisten under dagen.

– Han mår bra och vi tror att han kommer släppas snart, säger Shiyar Ali.

Reportrar utan gränser bekräftar

Organisationen Reportrar utan gränser bekräftar uppgifterna om att svensken gripits av säkerhetsstyrkor.

– Våra kontakter kan bekräfta att han har arresterats. Exakt vad som har hänt är forfarande oklart, men det ska ha skett vid en poliskontroll i staden Qamishli. Att kvarhålla journalister är oerhört allvarligt, inte minst eftersom konflikten i Syrien är enormt underrapporterad. Det är enormt viktigt att journalister kan rapportera ostört, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Han menar att situationen i Syrien är extremt komplex och att det hela tiden sker överrenskommelser mellan kurdiska grupper och den syriska regimen.

– Risken är att det blir ett spel i detta, men vi vet i nuläget inte vilka krav som ställts, säger han till TT.

Svenska UD bekräftar nu att man "känner till ärendet".

– Men vi ger inga kommentarer, säger Ulla Jacobson på UD:s pressjour.

UD vill inte kommentera

Samhällsdebattören och vännen Kurdo Baksi säger att svensken förmodligen greps eftersom han var journalist och såg främmande ut. Han bedömer uppgifterna från PYD som trovärdiga.

– De var med honom i området. Det är ett kurdisk-kontrollerat område. Det kan ha varit så att han råkade gå in i ett regimkontrollerat område. Eftersom han är journalist och ser främmande ut i området greps han, säger Kurdo Baksi.

Enligt Kurdo Baksi är det troligt att svensken släpps inom de närmaste dagarna. Regimen har enligt honom ingen anledning att hålla honom kvar.

– Det pågår förhandlingar, säger han.