Svensk journalist uppges försvunnen

Uppdaterad 2015-02-21 | Publicerad 2015-02-20

Helt motstridiga uppgifter kommer nu om den försvunne svenske journalisten i Syrien.

Enligt vännen och samhällsdebattören Kurdo Baksi är han utom fara och kommer vara kontaktbar i morgon.

– Han är inte kidnappad, säger han.

Enligt uppgifter till Expressen har en svensk journalist i 30-årsåldern försvunnit vid gränsen mellan Syrien och Turkiet, i ett IS-kontrollerat område.

Svensken har gjort flera reportage från konflikten i Syrien. För fyra dagar sedan ska den senaste kontakten gjorts med mannen. Enligt Expressen skulle han ha flugit hem från Turkiet i början av veckan.

Johan Tegel på Utrikesdepartementets kommunikationsavdelning vill inte svara på frågan om UD arbetar för att kontrollera om uppgifterna stämmer.

– Vi har inga uppgifter, säger han.

Ska inte vara i fara

Samtidigt kommer ikväll motstridiga uppgifter om var svensken befinner sig.

Enligt samhällsdebattören Kurdo Baksi, som känner honom, ska han inte vara i fara. Baksi har talat med kurdiska ledare i Kobane som säger att svensken inte har blivit kidnappad av IS utan befinner sig i ett område som kontrolleras av kurder.

– Det finns ingen anledning till oro. Han kommer att vara kontaktbar i morgon.

Aftonbladet har även pratat med en italiensk reporter som hade kontakt med svensken för fyra dagar sedan. Enligt henne var han då i norra Irak, 60 mil från gränsen till Turkiet.

– Uppgifterna i media låter mycket konstiga. Han befann sig inte i området vid turkiska gränsen när jag pratade med honom, säger hon.

Vill inte kommentera

Den svenske journalisten har bland annat arbetat för ETC och SSU:s tidning Frihet och även publicerats i flera utländska tidningar.

– Vi kommenterar inte det här med hänsyn till journalistens anhöriga, säger Eigil Söderin, nyhetschef på tidningen ETC.

Vid organisationen Reportrar utan gränser kommenterar man aldrig eventuella kidnappningsärenden, men ordföranden Jonathan Lundqvist berättar att få svenska journalister befinner sig i närområden till IS-kontrollerade områden.

– Framför allt har situationen i Syrien under ett par år varit fruktansvärd för journalister, med ständiga hot från olika typer av grupper, inte minst Islamiska staten, säger Lundqvist.

Vågar inte åka

Han uppger att 15 journalister mördades i Syrien förra året.

– Det är en siffra som varit mycket högre om fler journalister vågat åka dit. Det är fruktansvärt att det är så här och tyvärr har man lyckats med sin avskräckande taktik.

Aftonbladet har varit i kontakt med anhöriga till journalisten som väljer att inte kommentera försvinnandet.