Efter besked om indragen mjölk – kommunen ändrar sig

Publicerad 2019-05-14

Efter många reaktioner på nyheten om att Älmhults kommun slutar erbjuda mjölk som måltidsdryck drar de nu tillbaka beslutet.

– Beslutet kring att stoppa mjölk som alternativ måltidsdryck har gått för fort, och det är tydligt att vi har brustit i informationen, säger Charlotte Nygren-Bonnier, socialchef i Älmhults kommun i ett pressmeddelande.

Från och med juni kommer äldre som bor i Älmhults kommun och beställer lagad mat via hemtjänsten inte få någon mjölk till den, rapporterar Smålänningen.

Skrivelsen om beslutet kom i dagarna där det förklarades att mjölk inte längre kommer att erbjudas som måltidsdryck för de äldre.

Det här har upprört flera anhöriga som är kritiska till att kommunen väljer att spara in på just mjölk, som är en näringsrik dryck.

– När en kommun drar in mjölk till de gamla då blir jag väldigt ledsen. Vi kan lägga pengar på konstiga rondellutsmyckningar, när det är bättre att tänka på de äldres bästa, säger en anhörig till tidningen.

”Svaga som drabbas”

Anhöriga rasar nu mot beslutet och flera uppger att de känner sig besvikna.

– Det är hela tiden de svaga i samhället som drabbas, jag blir så ledsen, säger en anhörig.

Till Smålänningen förklarar socialchef Charlotte Nygren Bonnier beslutet. Kommunen ville egentligen höja taxan för att köra hem lunch till äldre genom hemtjänsten – men har nu i stället valt att ta bort mjölken. Enligt socialchefen kommer det inte påverka de äldres näringsintag och de som vill ha mjölk kan köpa till det själv.

– Vi tittar på hela kostintaget under hela dygnet, säger Nygren Bonnier till tidningen.

Drar tillbaka beslutet

Under tisdagen meddelade kommunen att de valt att dra tillbaka beslutet på grund av de många reaktionerna.

- Beslutet kring att stoppa mjölk som alternativ måltidsdryck har gått för fort, och det är tydligt att vi har brustit i informationen. Nu ska vi istället se över våra rutiner för att leverera rätt mängd mjölk till våra brukare, säger Charlotte Nygren-Bonnier, socialchef i Älmhults kommun.