Årets kock tipsar: Gör barnmat av ”fula” grönsakerna

Publicerad 2022-12-23

Var inte rädd för en trist broccoli eller prickig banan.

Det är perfekt att göra mixad barnmat på, enligt Årets Kock Jessie Sommarström.

– Vi har inte råd att vara så kräsna med råvaror som vi är i dag, säger hon.

När Jessie Sommarström, 43, blev mamma för nio år sedan var utbudet av klimatsmart barnmat väldigt litet.

– Det fanns ingen barnmat som var producerad i Sverige på färska grönsaker.

I sitt jobb som kreativ ledare på Urban Deli har Jessie tillsammans med några andra tagit fram frysta barnmatskuber på 25 gram. Ingredienserna kommer från grönsaker som gårdarna inte kan sälja av estetiska skäl.

– Dels var det ett projekt för att öppna konsumenternas ögon – vad är det för syn vi har på råvaror? Det är ganska skamligt hur vi behandlar vår mat. Det ska vara perfekt fyrkantigt eller runt, inga prickar, en mogen banan ska se ut på ett visst sätt.

Även om gemene man inte har möjlighet att själv åka till en gård och plocka ”fula” grönsaker kan man aktivt välja de grönsaker i butiken som ser lite skadade ut.

– Man slänger inte i väg fläckiga tomater som man odlat själv, men helt plötsligt i butiken så uppskattar man inte råvarorna på samma sätt. Jag kan tänka sig att det är sådan sak vi kommer att säga till en generation under oss, som de kommer tycka är jättekonstigt. ”Vi käkade inte gurkor som var krokiga eller morötter som hade två ben”.

Jessie Sommarström vann Årets Kock 2022.

”Underskatta inte fryst mat”

För den som vill laga sin egen klimatsmarta barnmat tycker Jessie att man ska välja svenska råvaror och det som är i säsong.

– Man ska inte underskatta fryst mat. Frysta saker är skördade när de är som allra bäst och har all näring kvar. Hemma hos oss ångar vi i stället för att koka, då behåller maten mer näring och smak.

Andra huvudingredienser: Planering och tålamod.

– Tid och tålamod är de största sakerna som folk har problem med, inklusive jag. Alla småbarnsföräldrar som jobbar har inte tid att göra puréer. Allt bottnar i att lära sig att planera och skriva veckolistor.

De ”fula” grönsakerna går utmärkt att göra tex barnmat på.

Passa på när barnen är hungriga

Man ska komma ihåg att vissa grönsaker kan ta lite längre för barnen att vänja sig vid än andra.

– Broccoli och gröna ärtor fungerar jättebra här hemma av någon anledning, jag vet inte varför. Blomkål var okej men ingen jättesuccé. Puré på rotselleri var supersvår, det var det inget barn som gillade. Men då blandade jag i lite äpple, så funkade det bra.

Jessie har också ett ”fönstertips” för att presentera nya smaker för barnen.

– Det finns ett fönster där barnen är som hungrigast, precis före middagen. Då är de lite mer villiga att testa saker.

Tacokvällen är ett annat ypperligt tillfälle att passa på.

– Allt är uppdelat och barnen plockar sina egna grönsaker. I stället för tomater och gurka kan man testa rårivna morötter, hummus, och andra nyttiga grönsaker.