Svenskar varnas för råa groddar

Publicerad 2011-06-27

Nytt ehec-utbrott i Frankrike oroar europeiska myndigheter

Nu avråder Livsmedelsverket konsumenter att äta råa groddar, vare sig de kommer från Sverige eller från utlandet.

De nya utbrotten av ehec-bakterien i Frankrike spåras till groddar i en soppa.

Nu avråder Livsmedelsverket konsumenter att äta råa groddar, vare sig de kommer från Sverige eller från utlandet.

Varningen gäller både hemmaodlade groddar och groddar köpta i butik. Eftersom Livsmedelsverket befarar att alla groddar som odlas i Sverige kommer från utländska fröer varnas svenskar för att överhuvud taget äta råa groddar.

Anledningen är att franska myndigheter har hittat nya fall av den aggressiva E.coli-bakterien efter att åtta personer insjuknat. Smittspåren går, precis som i fallet med tyskar som smittats, till groddar.

Kan finnas på svenska marknaden

Ursprunget till de misstänkta groddarna är ännu inte känt och det finns därmed en risk för att smittade fröer kan finnas på marknaden.

– Vi misstänker att smittade fröer ligger bakom insjuknandet i Frankrike. Vi kan i dag inte utesluta att dessa fröer inte finns på marknaden i Sverige, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket kommer i nuläget inte gå ut med någon varning eller något råd till butiker utan det är upp till konsumenterna att följa rekommendationen.

Leveranser kartläggs

När varningen kan vara över är i nuläget omöjligt att säga. Livsmedelsverket följer intensivt smittspårningsarbetet inom EU och har påbörjat arbetet med att få klarhet i leveranskedjorna. Hittills har inga fall kopplat till groddar som ätits i Sverige rapporterats.

– Vårt råd är helt enkelt – ät inte råa groddar, säger Lars Plym Forshell.