Ullenhag: Det är en polisiär fråga

Publicerad 2013-05-22

Integrationsministern i Västernorrland under kravallernas tredje dag

Erik Ullenhag

Integrationsminister Erik Ullenhag befann sig i går långt borta från bilbränderna i Stockholm.

Medan våldet i går spred sig i förorterna reste han runt i Västernorrland.

Aftonbladet träffade honom på en länskonferens i Sollefteå.

– Just nu är det en polisiär fråga, säger Erik Ullenhag.

Våldet spred sig i natt runt om i Stockholm. Det var den tredje natten av upplopp och bränder i förorterna.

Integrationsminister Erik Ullenhag befann sig i går långt borta från händelsernas centrum. Han hade precis avslutat en hel arbetsdag i Västernorrland när Aftonbladet träffade honom i Sollefteå i går eftermiddag.

Du är i Sollefteå och åker runt i Västernorrland, har du verkligen tid med det i det här läget?

–Ja, i det akuta läget är det inte ett statsråd som sköter en polisinsats utan det är polisen som ska göra det. Det är viktigt att de får göra det i lugn och ro.

Precis som Fredrik Reinfeldt säger Ullenhag att det viktiga är att visa att samhället inte accepterar våldet. 

–Det är oacceptabelt att kasta sten efter polisen eller tända eld på bilar. Jag stör mig på att det periodvis beskrivs som att de som kastar sten eller tänder eld på bilar skulle representera husbyborna. Så är det inte. Husbyborna vill ha trygghet.

Det är ett område med låg gymnasiebehörighet, det är hög arbetslöshet särskilt bland ungdomarna. Har området försummats?

– Det här är en av våra stora sociala utmaningar. Det har jag sagt i ett par års tid. Vi lägger mycket fokus på vad kan vi bidra med från statens sida. Vi kommer pröva nystartszoner, det vill säga göra det billigare att anställa människor i de mest utsatta områdena. Vi har förstärkt polisen. Vi fortsätter göra satsningar på skolorna i de mest utsatta områdena.

Nu i den akuta situationen, hur tycker du att polisen bör agera?

– Just nu i den akuta situationen har jag stort förtroende för att polisen har satt in stora resurser. Och där är det viktiga budskapet att rättssamhället aldrig ska kunna dras tillbaka. De som kastar stenar eller tänder eld på bilar ska ställas till svars och ansvar.

De har också fått kritik för att vara för hårda mot ungdomarna. Vad anser du om det?

– Det är viktigt att man följer lagar och regler och beter sig schysst. Jag har också noterat att polisen själva har inlett en utredning och anmält de påståenden som finns om att det skulle ha förekommit övergrepp. Det i sig är viktigt. Men det är klart att huvudfrågan för närvarande handlar om att få ett lugn i ett område för att det inte ska brinna flera bilar.