Får inte ha shorts på jobbet för chefen

Publicerad 2013-05-18

Chefen tyckte att postutdelaren skulle ha kostym: ”Befängt”

Michael Ohlsson delar ut internpost i Hofors kommun. Han får inte ha shorts på jobbet för sin chef. ”Det är helt befängt att jag skulle ha någon vitskjorta på mig”, säger han.

Michael Ohlsson bär knälånga shorts på jobbet som postutdelare. Det är inte okej för chefen som uppmanar honom att gå klädd – i kostym.

– Jag bär grejer, slänger och sorterar skit. Det är helt befängt att jag skulle ha någon vitskjorta på mig, säger Michael Ohlsson.

Michael Ohlsson arbetar med att dela ut internposten i Hofors kommun. När han i går kom till jobbet ville chefen fram för att prata med honom. Enligt Michael sa hon först lite skämtsamt att hon förväntade sig att han följande dag skulle gå klädd i kostym.

Michael trodde att det skulle arrangeras en fest som han hade missat. Men så var det inte. Chefen lade snabbt till att hon hade fått klagomål på hans kläder.

– Hon sa att någon tycker att jag inte ger ett seriöst intryck med mina kläder. Hon sa att du har ju shorts, säger Michael Ohlsson.

"Slänger och sorterar skit"

Michael reagerade starkt på chefens klagomål.

– Det är en sak om man glider in i fina lokaler och lämnar ett brev men det här är ju inte riktigt så. Jag bär grejer, slänger och sorterar skit. Det är helt befängt att jag skulle ha någon vitskjorta på mig, säger han.

Beatrice Bergström Molin, personalchef i Hofors kommun, kan bekräfta att klädseln har kritiserats.

– Det har på något sätt kommit fram åsikter till den här personens arbetsledare och då har arbetsledaren tagit upp frågan, säger hon.

Men ska man verkligen behöva få klagomål för att man bär shorts som postudelare?

– Om man som chef får till sig olika typer av synpunkter eller klagomål från olika håll, vem det än kommer ifrån, så finns det ingenting som säger att man inte kan ta i frågan och vara schysst mot båda håll.

Beatrice Bergström Molin betonar att det inte finns några nedskrivna klädkoder i Hofors kommun. I stället är det sunt förnuft som förväntas råda i varje situation.

Kvinnor får gå i korta kjolar

Michael Ohlsson förstår inte vad som är fel på att han går klädd i shorts. Han tidigare fått kommentarer för att han har långt hår och tatueringar. Men den här gången har ingen sagt att det skulle ha med det att göra.

– Det låter ungefär som att man inte får visa hud. Men jag ser väldigt många damer här i korta kjolar där man ser halva arslet på dem. Det blir nästan en fråga om diskriminering. Ska jag inte ens få ha knälånga shorts? säger Michael Ohlsson.