Linas sjuåring dödshotades och blev slagen: ”Tvingades byta skola”

Publicerad 2024-03-22

STAFFANSTORP/STOCKHOLM. En jämnårig pojke på skolan trakasserade och misshandlade sjuåriga Lova så mycket att hon utvecklade ångest. Föräldrarna kontaktade skolan flera gånger och polisanmälde.

Men inget förändrades.

– Jag känner en sådan ilska att vi fick ta tag i det. Att min dotter tvingades byta skola och pojken fick vara kvar, säger Lovas mamma Lina.

En jämnårig pojke på skolan förvandlade sjuåriga Lovas liv till ett helvete. Det som skulle bli ett spännande första år i skolan blev i stället en mardröm.

– En gång följde han efter min dotter till toaletten och sa att han skulle döda henne. En annan gång knuffade han henne från en gunga. Hon tappade luften vid fallet, säger Lina.

Lina och hennes man Niklas tar emot Aftonbladet i sin ombonade villa i utkanten av Staffanstorp. Villan är inredd i ljusa färger och det brinner levande ljus både i vardagsrum och kök.

Men familjens liv har varit allt annat än ljust det senaste åren.

Lina berättar att hennes sjuåriga dotter Lova under hösten 2022 trakasserades av pojke på skolan. Det var knuffar, sparkar och hot. Dottern blev allt mer rädd för att gå till skolan och utvecklade ångest.

– Det var många sömnlösa nätter. Hon kunde inte sova och ville vara nära oss på natten.

Lina kontaktade skolan redan efter ett par veckor men hon upplevde det som om skolledningen inte tog det på allvar. I stället fortsatte i attackerna på hennes dotter. Ibland var det några veckor mellan angreppen. Ibland bara dagar.

Linas dotter misshandlades i skolan.

Som SVT Skåne tidigare har berättat om gjorde skolan fem incidentrapporter. I en av dem beskrivs hur Lova drack vatten på toaletten och plötsligt satte i halsen och började hosta. Då blev hon slagen och knuffad av pojken.

För att se hur dottern hade det på skolan var Lina med henne en hel skoldag. Hon blev förbluffad över det hon såg.

– Jag såg hur pojken sprang runt hej vilt den dagen. Han knäade en annan pojke mitt framför mig. Det fanns helt enkelt inte resurser för att ta hand om pojken på det sätt som han behövde.

I desperation gjorde Lina också flera polisanmälningar om misshandel. Första gången hon kände sig tvungen att anmäla var i oktober när Lova hade blivit knuffad och sedan slagen i ryggen.

En månad senare var det dags igen – då kom Lova hem från skolan och hade blivit slagen och sparkad.

– När jag ringde polisen så började som handläggaren tog emot anmälan gråta. Så berörd blev hon, säger Lina och fortsätter:

– Hade det varit en vuxen person som blivit misshandlad och dödshotad på det sättet hade man tagit tag i det. Nu hänvisade man bara till socialen.

Lova var till slut skräckslagen för att gå till skolan och fick kraftig ångest. Ångesten yttrade sig i kraftig huvudvärk, magont och illamående.

– Hon kunde också klaga på att hon hade ont i magen. Jag trodde först att det rörde sig om vanlig kräksjuka.

Senaste tiden har varit tuff för Lina och Niklas.

Lina bäddade ned dottern och såg till att hon hade en hink vid sängen. Om kräkningen skulle komma snabbt. Men det var inte någon övergående kräksjuka.

Ångest hade slagit klorna i henne. När jullovet kom efter första terminen ville Lova inte längre gå ut.

– Till slut låg hon bara med hinken bredvid sig.

Vid det här laget var Lina och hennes man Niklas väldigt frustrerade över att en pojke fick förstöra tillvaron för deras dotter.

I januari 2023 fick föräldrarna nog och gjorde en anmälan till Skolinspektionen och Barn- och elevombudsmannen, Beo. Niklas åkte dessutom till skolan och krävde att dottern skulle få plats på en annan skola. Det lyckades och redan dagen efter fick Lova börja i ny skolan.

Lova var för skräckslagen för att gå till skolan och fick kraftig ångest. Ångesten yttrade sig i kraftig huvudvärk, magont och illamående.

”Hjärnan som lurar henne”

Men problemen var inte som bortblåsta. Eftersom Lova utsatts för mycket rädsla och stress under en lång tid fanns en del ångesten kvar. Idag kämpar Lova med att leva ett vanligt liv.

Familjen har fått bra hjälp genom ett program som kallas ”Cool kids” inom barn- och ungdomspsykiatrin. Där har de fått rekommendationen att försöka leva som vanligt. Även om Lova ibland får panikångestattacker vid olika sociala situationer.

– Vi har fått lära oss att vi ska fortsätta att utsätta henne för det som kan framkallar ångest. För det är hjärnan som lurar henne att olika saker är farliga.

I sin utredning av händelserna fastslår Beo att Staffanstorps kommun, som huvudman, har ”brustit i sin skyldighet att i tillräcklig omfattning utreda uppgifterna om kränkande behandling och i sin tur anmäla dessa”.

Däremot menar Barn- och elevombudsmannen att på grund av att eleven har slutat på skolan, samt att skolan har uppmärksammat de konstaterade bristerna och vidtagit åtgärder för dessa, så finner man ingen anledning att yrka på skadestånd.

– Det är inte klokt. Bara för att vi själva ordnade med ny skola så lägger de ned det, säger Lina.

Dottern Lova heter egentligen något annat.