Vulkandrama på Island – utbrott kan starta när som helst

Uppdaterad 2023-11-12 | Publicerad 2023-11-11

När som helst kan vulkanutbrottet braka lös på Island.

Grindavík har evakuerats efter att en magmatunnel bildats under staden.

Vid midnatt tjöt varningssirenen i fyrtio minuter i sträck i staden och landet har drabbats av 500 jordbävningar på fyra timmar.

– Det är väldigt dramatiskt, säger norske geologen Børge Johannes Wigum till VG.

Isländska myndigheter varnar för att ett vulkanutbrott kan inträffa när som helst under de kommande dagarna.

Flera krismöten har hållits efter att en 15 kilometer lång och 800 meter djup magmatunnel bildats under fiskestaden Grindavík.

– Magmatunneln ligger nu en och en halv kilometer nedanför staden. I värsta fall kan en spricka öppna sig mitt i staden, säger Børge Johannes Wigum till VG.

De 2 800 invånarna som bor där evakuerades under natten.

Samtidigt har man tvingats lämna kvar husdjuren. Planen var att hämta dem under söndagen, men det kommer inte att gå, enligt myndigheterna.

Enligt en lista som sammanställts rör det sig om 58 katter, 2 kaniner, 2 hamstrar, 49 hästar, 50 höns, 13 papegojor, 130 duvor, 204 får och 15 000 kycklingar.

Magmatunnelns sträckning. Boende i Grindavík har nu evakuerats.

50 år sedan

Under natten mot lördagen drabbades Island av 500 jordbävningar från midnatt fram till klockan fyra på morgonen. Den kraftigaste uppmätte 2,8 på Richterskalan, uppger Hermann Karlsson, chefsamordnare för isländska tidningen RUV.

Vid midnatt tjöt varningssirenen i Grindavík fyrtio minuter i sträck.

Norske  Stephen Meinich-Bache som befinner sig på ön med sina barn säger att man är oroade över utvecklingen.

– Gardinerna fladdrar och lamporna svänger. Det är väldigt speciellt, säger han till VG.

Bild från utbrottet vid Fagradalsfjall i somras.

Även om Grindvik klarar sig från ett vulkanutbrott kan de våldsamma skakningarna leda till konsekvenser, enligt geologen Børge Johannes Wigum.

– Det finns ett värmekraftverk som ligger precis intill Blå lagunen. Om det skadas kommer det att påverka fjärrvärmen i Njærdvik och Keflavík. Något sådant kommer att ta månader att reparera, medan 30 000 personer inte får fjärrvärme eller varmvatten.

Daniel van der Blij från Malmö bor i Hveragerdi, 45 minuter öster om Grindavík. ”De som bor där är väldigt oroliga, det är osäkert om de kommer att kunna fira jul hemma”, säger han.

Det är 50 år sedan en befolkad del av Island senast drabbades av ett vulkanutbrott. I somras drabbades Fagradalsfjäll, 30 kilometer från Reykjavik, av ett utbrott och tusentals jordskalv.

Det mest uppmärksammade utbrottet på Island inträffade vid vulkanen Eyjafjallajökull 2010 där askan spreds över Europa och stoppade flygtrafiken under flera veckors tid.

Följ ämnen i artikeln