Svensk på Island: Ganska ordentliga skalv

Isak Fritzon/TT

Publicerad 2023-11-11

"Folk omkring mig är lite oroliga men jag har varit här så pass länge så jag vet när jag behöver bli bekymrad", säger Daniel van der Blij från Malmö.

Den isländska kuststaden Grindavík evakuerades under natten till lördagen efter varningar om att magma kan tränga upp till ytan.

– Man känner av jordbävningarna ganska ordentligt, även där jag bor, säger Daniel van der Blij.

Daniel van der Blij har bott i Island, till och från, i 23 år. Under fredagskvällen satt han hemma i soffan när han kände ett kraftigare skalv.

– Ett par timmar senare stod jag och diskade efter middagen och då började glasen vibrera och ett ramlade i golvet.

Han säger att man vänjer sig vid de regelbundna jordbävningarna, och att han har upplevt skalv som uppmätt 6,5 på Richterskalan.

– Det var riktigt rejält. Man ramlar omkull. Igår var det 4,3. Det skakar lite grann, men upplever man det första gången är det nog ganska obehagligt.

Kan pågå länge

Daniel van der Blij bor 45 minuter öster om Grindavik, i Hveragerdi, och är inte orolig för sin egna säkerhet. Samtidigt är han bekymrad över de som tvingats evakuera sina hem. Han säger att det kan dröja länge innan faran är avblåst.

– De som bor i Grindavík är väldigt oroliga. Det är osäkert om de kommer att kunna fira jul hemma.

Allt gick snabbt

Ása Bergný Tómasdóttir har varit utbytesstudent i Stockholm det senaste året. Hon är nu tillbaka hemma i Reykjavik och berättar att det har varit ett par oroliga dagar.

– Allt gick väldigt snabbt i går när det stod klart att det finns magma som möjligen kommer ta sig upp till ytan. Men vi vet inte exakt var, när eller hur, säger hon.

”Måste vara svårt”

– Jag tror att de flesta på Island mår dåligt över detta. Och jag kan inte föreställa mig hur människorna som behövt lämna sina hem mår. Det måste vara svårt för dem eftersom de inte vet när eller om de kan komma tillbaka.

Ása Bergný Tómasdóttir är tacksam över myndigheternas beredskapssystemet som reagerade snabbt.

– Det känns skönt att alla har hunnit ta sig ut ur Grindavík.

Följ ämnen i artikeln