Muharrem Demirok: Sverige bör ta emot fler flyktingar

Publicerad 2024-01-31

Ett år efter att Muharrem Demirok tagit över som partiledare för C trevar partiet efter en ny plats i svensk politik.

Trots stödet till Magdalena Andersson (S) som centerns statsministerkandidat, sågar Demirok S nya linje i migrationspolitiken.

– Det är ett ’race to the bottom’ i de här frågorna.

På fredag samlas centerpartister från hela landet under partiets kommundagar.

Det är ett splittrat parti som träffas i Umeå, med en högerfalang som försökt kämpa emot de förändringar inom främst skolområdet, med tuffare tag mot friskolor, som centerledaren Muharrem Demirok genomfört.

Kommundagarna markerar också ettårsdagen för Muharrem Demirok som partiledare för C.

Han tog över ett parti som tappat väljare på landsbygden, som inte längre hade en självklar plats i svensk politik och som bytt ut Moderaterna mot Socialdemokraterna som närmaste samarbetsparti.

C-ledaren Muharrem Demirok.

”Svårt att vara liberal just nu”

Efter ett år som partiledare ser läget för C bistert ut. Partiet lyfter inte i opinionen och partiledaren själv har parkerat sig på jumboplats i förtroendemätningar.

– Det är svårt att vara liberal just nu, säger Muharrem Demirok när Aftonbladet träffar honom på arbetsrummet i riksdagskvarteren.

De högervindar som blåser i Europa och Sverige, passar inte Centerpartiet, säger Muharrem Demirok. Mittenalternativet, som har som ambition att länka samman höger och vänster, är inte tillräckligt attraktivt just nu.

De samhällsproblem som plågar Sverige: gängbrottslighet, ekonomisk svacka, elbrist, tåg som inte går, är komplicerade, säger C-ledaren vidare. När andra partier kommer med vad Muharrem Demirok beskriver som ”enkla svar”, har Centerpartiet svårt att svara upp mot det.

– Många erbjuder enkla svar på väldigt svåra frågor och drar sig inte för att ställa grupper mot varandra. I det läget är det svårt att vara liberal.

– Det finns inga enkla svar på de svårigheter vi står inför. Det måste vi också vara tydliga med, både mot våra väljare och mot oss själva. Det finns ingen ’quick fix’. Det finns inget Alexanderhugg som man kan göra och säga att nu ska Centerpartiet eller något annat liberalt parti göra så här och så kommer allting bara lösa sig.

Dåligt EU-val kan skaka partiledaren

Så, hur ska Centerledaren vända skutan och lyfta sitt parti?

Muharrem Demirok svarar svävande att det handlar om att ”nöta sula”, ”finnas därute” och ”träffa människor”. Mer konkret än så blir det inte.

– Vi har ju tidigare haft tuffa opinionssiffror men återhämtat oss. Just med samma recept, att jobba kaffekopp för kaffekopp.

Under kommundagarna ska Centern spika sin valplattform inför EU-parlamentsvalet i juni. Kampanjen leds av nuvarande parlamentarikern Emma Wiesner, som profilerat sig på klimat- och miljöfrågor. Wiesner var en av de första i partiet att föreslå en mer öppen inställning till kärnkraft, en väg som partiet under Demirok valt att slå in på.

Hur skulle ett dåligt EU-val påverka ditt ledarskap?

– Jag går ju in i det här med ambitionen att göra ett bra EU-val. Sen vet vi ju att det är en tuff situation, återigen, som liberala partier står inför. Det är vad vi diskuterar om i hela den liberala familjen runt om i Europa. Men jag känner mig väldigt trygg inför det här. Både med mig själv men också med våra kandidater som vi har.

Magdalena Andersson (S)

Kängan till Andersson (S): ”Målar ut människor som halvt som halvt oönskade”

En av de mest centrala frågorna i den svenska politiska debatten under de senaste åren har varit migrationen. Just nu försöker både S och M skriva om historien kring invandringen till Sverige och vem som är ansvarig för den migrationspolitik som förts.

S pekar på Fredrik Reinfeldts regering, i vilken Ulf Kristersson ingick, och M pekar på Stefan Löfvens regering, i vilken Magdalena Andersson ingick.

– Ulf Kristersson klarar inte ens av att markera mot Sverigedemokraterna när de uttrycker sig uppenbart rasistiskt. Att måla ut muslimer i Sverige, likställa dem med nazister. Det är ju ett fruktansvärt påhopp som Richard Jomshof gjorde bara för några dagar sedan, säger Muharrem Demirok.

– Och när Jimmie Åkesson pekar ut muslimer i Sverige som ett stort problem och det bara blir lite pliktskyldiga avståndstaganden från statsministern, ja då har vi ett bekymmer i Sverige.

Muharrem Demirok ger också Magdalena Andersson en släng av sleven. Hennes linje om att S står för en stram migrationspolitik anser han är skadlig.

– Det är ett ’race to the bottom’ i de här frågorna. När man håller på och målar ut människor som halvt som halvt oönskade så är det ju en stor andel människor som går där ute och undrar om de är en av dem som inte borde ha fått vara här.

Varför ber du inte Magdalena Andersson precisera vad hon menar?

– Jag har inte ställt den frågan personligen till henne. De är ju inne i sin egen resa nu som parti, men jag tycker att det är förvånande att samhällsdebatten och samhällsklimatet är där.

Vill att Sverige tar emot fler flyktingar

Centern, som sedan Muharrem Demirok utpekade Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat nu ingår i det rödgröna ”laget”, ställer sig bakom den migrationspakt som nyligen slutits inom EU och som bland annat innebär att flyktingar ska fördelas mellan EU-länderna.

Trots det anser Muharrem Demirok att Sverige kan ta emot fler flyktingar än i dag.

Tidöavtalet slår fast att Sverige ska ta emot 900

kvotflyktingarEn kvotflykting är en person som har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land. Källa: Migrationsverket per år. Det kan jämföras med omkring 5 000 kvotflyktingar per år som togs emot tidigare. Demirok vill att Sverige går tillbaka till tidigare kvot om 5 000 personer.

– Kvotflyktingar är de som har det absolut största skyddsbehovet, de som inte kan ta sig ifrån en oroshärd, som inte kan fly från krig, som FN bedömer verkligen behöver plockas bort därifrån och placeras någon annanstans. Att säga nej till dem, det är oanständigt, säger Muharrem Demirok.