Polisen misstänker: Stefan mördades med ovanligt gift

Avfärdades som en hjärtinfarkt

Publicerad 2024-02-18

Stefan avled sedan han insjuknat hastigt. Rättsmedicinalverket bedömde att det rörde sig om en hjärtinfarkt. Nu står det klart att han blev förgiftad av det ovanliga ämnet antimon.

SKÖVDE. Stefan, 64, fördes akut till sjukhus och avled till synes helt oförklarligt.

Rättsmedicinalverket slog fast att dödsorsaken var en hjärtinfarkt men det visade sig vara ett misstänkt giftmord.

– Det är så kränkande att det inte går att beskriva, säger de efterlevande barnen Lina och Linus i podden Aftonbladet Krim.

Stefan trodde själv att han fått magsjuka.

Men när han bara blev sämre ringde han till slut ambulans – och tolv timmar senare var han död.

Stefans vuxna barn kände omedelbart att det var något som inte stämde.

Hans nya hustru började direkt tala om kremering och att det skulle gå fort med begravningen. Och att det var angeläget att ombesörja så hon kunde få del av Stefans besparingar. Men deras oro och polisanmälan togs inte på allvar. Det här var i augusti 2018.

Stefans dotter Lina och de andra syskonen hade rätt i sina misstankar hela tiden. Deras pappa dog ingen naturlig död utan blev förgiftad.

Missade förgiftning

Trots indikationer på förgiftning under den intensiva vårdtiden på Skaraborgs sjukhus i Skövde, slog rättsmedicinalverket fast att Stefan dött av hjärtinfarkt och lunginflammation. De hittade inget gift.

Polisen bedömde därför att det inte förelåg något brott. Den nyblivna änkan och hennes vuxne son återvände till hemlandet Colombia utan att förhöras.

Men tack vare en granskning i Svenska Dagbladet och en idé från pensionerade kemiprofessorn Olle Matsson, kunde gåtan få en lösning ett år senare. Det var han som föreslog att en ny analys skulle göras – och att RMV då skulle leta efter antimon. Då blev det träff.

– Det var tusen gånger mer än vad som borde vara normalt, säger Olle Matsson, som är mycket kritisk till RMV:s miss.

Kalla Fall-gruppen såg möjligheter

När det stod klart att Stefan dött av förgiftning öppnade åklagare förundersökningen på nytt. Änkan förhördes i hemlandet men nekade. Åklagaren bedömde att det inte fanns någon som kunde bindas till brottet och avslutade förundersökningen igen, i juli 2022.

Ärendet hamnade hos Kalla Fall-gruppen i Göteborg. Och de såg möjligheter att komma vidare. Anna Johansson, senior åklagare i Skövde, blev sedan i december 2023 utsedd till ny förundersökningsledare, den tredje i ordningen.

Hon har precis beslutat om nya utredningsåtgärder som hon hoppas få klara närmaste månaderna.

Huruvida det finns någon misstänkt i ärendet vill Anna Johansson inte gå in på. Men skulle de finnas i Colombia så ser hon det inte som uteslutet att de skulle kunna utlämnas trots att Sverige saknar utlämningsavtal med landet.

Kommer det då att bli ett åtal till slut?

– Jag är inte där än utredningsmässigt, men mycket har fallit på plats i ärendet och många bitar är klara så att säga, men inte fullt ut än, säger Anna Johansson till Aftonbladet.

Inte första fallet

Fallet med Stefan är inte det första i sitt slag.

Det uppmärksammade ärendet med guldsmeden i Norrtälje för några år sedan, avfärdades först som en hjärtinfarkt. Men sedan anhöriga slagit larm upptäcktes att han blivit förgiftad och sambon dömdes sedan till 18 års fängelse

Aftonbladet har sökt Stefans änka utan resultat.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om hur de anhöriga fick kämpa för att bli trodda, hur deras misstankar om pappans död till slut visade sig vara riktiga.

Stefan såg fram emot sin pension och att kunna umgås mer med barn och barnbarn.