Alliansen närmare enighet om Nato

Publicerad 2013-06-09

KD:s partistyrelse föreslår Nato-utredning

Kristdemokraternas partistyrelse beslöt i lördags att föreslå en parlamentarisk utredning om ett svenskt Nato-medlemskap. Det avslöjade TV4 Nyheterna i dag.

– Den svenska säkerhetspolitiska situationen har förändrats, säger Göran Hägglund, KD:s partiordförande, till Aftonbladet.

Moderaterna och Folkpartiet är för ett Nato-medlemskap. Centerpartiet har föreslagit att det ska utredas.

Kristdemokraterna har som enda alliansparti tydligt sagt nej till ett Nato-medlemskap.

Men det ändrades i lördags när KD:s partistyrelse nu föreslår att en parlamentarisk utredning ska utreda ett svenskt medlemskap i Nato.

– Det är inte särskilt konstigt. Den svenska säkerhetspolitiska situationen har förändrats väldigt mycket, säger Göran Hägglund.

Han fortsätter:

– Det här innebär att vi gör en ordentlig genomgång av argument för och emot. Precis på samma sätt som vi gjorde inför EU-medlemskapet.

Tunga KD-politiker för ett medlemskap

Tidigare i veckan skrev flera av KD:s tidigare och nuvarande försvarspolitiska talespersoner en debattartikel i Svenska Dagbladet där de krävde att partiet skulle svänga i Nato-frågan.

"Nu är tiden mogen att börja ta tydliga steg mot ett medlemskap i Nato även för Sverige", skrev de i debattartikeln.

De har även motionerat till KD:s riksting om ett ja till Nato. Det är också rikstinget i september som kommer att avgöra partiets slutliga hållning.

Hur tror du partimedlemmarna reagerar på det här?

– Hittills så är det här okänt ute i partiet eftersom partistyrelsen hade sitt sammanträde i går. Men partistyrelsen är utsedd av rikstinget. Det är personer som medlemmarna har stort förtroende för så jag tror att partistyrelsen ganska väl speglar partiets uppfattning, säger Göran Hägglund.

Är ett eventuellt Nato-medlemskap någonting som Alliansen enligt dig kan driva igenom på egen hand?

– Nej, det är ett väldigt stort beslut. Om det överhuvudtaget blir aktuellt så ligger det en bit framåt i tiden.

Du vill alltså i så fall ha ett beslut över blockgränserna?

– Ett deltagande i en militärallians är inget man beslutar med ett fåtal rösters majoritet i riksdagen. Det är något som fordrar en bred uppslutning.