Explosion på kärnkraftverk

Uppdaterad 2011-03-14 | Publicerad 2011-03-11

Klockan nio i morse vällde vit rök ut från kärnkraftverket Fukushima 1

En explosion har utbrutit på kärnkraftverket Fukushima 1.

Japanska myndigheter bekräftar att det är en läcka och man har utökat evakueringen till två mils radie.

Flera arbetare har skadats och tak och väggar har rasat.

Nu ska energibolaget Tepco använda havsvatten till att kyla reaktorn i Fukushima, uppger en regerinstaesman i Japan enligt Reuters.

En explosion inträffade klockan nio i morse, svensk tid, vid kärnkraftverket Fukushima 1, säger polisen till Jiji Press.

Vit rök väller ut från kärnkraftverket och fyra anställda vid har skadats, uppger kraftbolaget för Kyodo.

”Bevara lugnet”

Klockan 10.45 bekräftade japanska myndigheter att radioaktivt material har läckt ut, men kraftbolaget som äger Fukushimaverket har enligt Japans regering kunnat bekräfta att reaktorinneslutningen inte skadats.

Halterna av radioaktivitet ska också ha sjunkit, inte stigit, efter explosionen och energibolaget Tepco ska använda havsvatten till att kyla reaktorn i Fukushima, uppger en regerinstaesman i Japan enligt Reuters.

Premiärminister Naoto Kan uppmanade på lördagen dem som bor nära Fukushima att bevara lugnet. Han lovade också att medborgarnas hälsa ska skyddas, när han gjorde ett framträdande i tv på kvällen lokal tid.

”Stanna inomhus”

Tokyos räddningstjänst har skickat specialutbildade säkerhetsteam till kärnkraftverket och man har utökat evakueringsradien till två mil.

Myndigheterna uppmanar människor i området att stanna inomhus och inte dricka kranvatten. Måste man gå ut ska man inte ha någon hud exponerad, uppger Sky News. Samtidigt försöker experter som tv-kanalen intervjuar att lugna folk:

– Sannolikheten för en ny Tjernobylkatastrof är högst osannolik, sa kärnkraftforskaren Paddy Regan till Sky News i dag.

Släppte ut ånga

Den enorma jordbävningen har slagit hårt mot Japans kärnkraftverk.

45 000 personer evakuerades när två kärnkraftverk drabbades av kylproblem och Japan utlyste katastroftillstånd.

I natt tvingades man släppa ut radioaktiv ånga för att kyla av reaktorerna.

Och i morse bekräftade Japans strålskyddsmyndighet att man befarade en härdsmälta i atomkraftverket Fukushima 1.

Stoppades automatiskt

Kärnkraftverken i Japan stoppades automatiskt när jordskalvet inträffade.

Enligt Lars Gunsell vid Strålsäkerhetsmyndigheten måste härden kylas ner för att dämpa resteffekten när kärnkraftverket stängs av. Görs inte detta kan det bli härdsmälta.

– Systemet i kärnkraftverket är avstängt men en reaktorhärd fortsätter att alstra värme lång tid efteråt. Och kyls den inte av smälter den, säger han.

Hög strålning

Sent i går kväll kom uppgifter om att strålningen i ett kontrollrum i anläggningen Fukushima 1 är 1000 gånger högre än normalt.

– Jag har ingen information om vad det kan bero på eller varför. Det är inte bra och anläggningen har problem, men än så länge berörs inte allmänheten, säger Leif Moberg, forskningschef vid Strålskyddsmyndigheten.

Senare rapporterades att också anläggningen Fukushima 2, som ligger 11 kilometer söder om den första anläggningen, förlorat sin kylfunktion.

Enligt energibolaget Tepco kan man inte längre kontrollera trycket i några av reaktorerna. En talesman sade att man inte vet om det krävs ett kontrollerat utsläpp vid den här tidpunkten, rapporterar TT.

Kort därpå rapporterade AP att Japan utlyst katastroftillstånd.

Släpper ut radioaktiv ånga

I natt släppte energibolaget Tepco ut radioaktiv ånga för att minska trycket i reaktorerna i Fukushima 1. Enligt TT rör det sig om ett kontrollerat utsläpp av en liten mängd radioaktiv ånga, utsläppet ska enligt Tepco inte göra utgör någon hälsorisk.

Någon timme senare kom rapporter om att det genomförts kontrollerade utsläpp även vid Fukushima 2.

Lars Gunsell vid Strålsäkerhetsmyndigheten påpekade till Aftonbladet i går att en härdsmälta troligen inte skulle innebära några stora faror för omgivningen.

– Reaktorn ligger inne i en kraftig betongbyggnad, så även om härden smälter kommer inte särskilt mycket att komma ut i kringliggande områden.

– Vi bedömer att det är ett allvarligt läge, men det finns flera möjligheter att försöka kyla.

Mer om jordskalvet utanför Japan

Tipsa |
Aftonbladet
Här, 382 km nordöst om Tokyo, inträffade
skalvet

Följ ämnen i artikeln