Här attackeras Ringhals från luften

Publicerad 2013-05-21

Greenpeace attackerade med ballonger

Ringhalls kärnkraftverk anfölls från luften tidigt i morse.

Utan att stoppas flög en Greenpeace-aktivist in över kärnkraftverket och släppte ner ballonger på reaktortaket.

– Det här visar att Ringhals är väldigt utsatt för attacker från luften, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

På Ringhals kärnkraftverk trodde de först att någon landade med fallskärmar på området. Enligt uppgifter till Aftonbladet rusade vakter ut för att se vad som var på gång. Men då hade det redan varit för sent – om det hade rört sig om en fientlig attack.

Ytterligare ett stresstest

Det var en Greenpeace aktivist som vid åtta-tiden i morse lugnt kunde flyga in över kärnkraftverket. Från en glidflygare släppte aktivisten ner ballonger på reaktortaket. Det här är ytterligare ett av Greenpeace stresstest av svenska kärnkraftverk. I fjol tog sig ett 70-tal Greepeace-aktivister in på både Ringhals och Forsmarks kärnkraftverk. Tanken var då, som nu, att visa brister i säkerheten.

–Med enkla medel, utan att bli hindrad, har en aktivist flugit in över området och släppt ner ballonger på reaktortaket. Det visar att ringhals är väldigt utsatt för attacker från luften, säger Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Hon fortsätter:

–Hade det varit en avsiktlig eller oavsiktlig flygplanskrasch hade det kunnat få väldigt allvarliga konsekvenser.

"Inte förvånande"

Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals kärnkraftverk menar att Green Peaces aktion inte är så märkvärdig.

– Vi tar det på allvar, men det är inte förvånande att det går. Man kan flyga överallt, det är inte så att vi har tak eller staket över anläggningen, säger Gösta Larsen.

Han hänvisar till myndigheterna som sätter säkerhetskraven.

– Det är myndigheterna som bestämmer, vi har den säkerhet som de kräver. Ringhals är inte mer utsatt än andra, utan det är samma förhållanden på alla kärnkraftverk, säger Gösta Larsen.

"Högre säkerhet skulle försvåra"

I nuläget vet man inte om några säkerhetsåtgärder kommer att göras. Men enligt Gösta Larsen är det ingenting som verksamheten önskar sig.

– Säkerheten har förstärkts oerhört mycket de senaste åren, anläggningen är väl skyddad. Högre säkerhet skulle både fördyra och försvåra arbetet på kärnkraftverket, säger Gösta Larsen.