’Skolor måste anmäla näthat’

Publicerad 2014-03-06

Beatrice Ask vill skärpa ­lagen mot nätmobbare

Lärarna såg att Anna Rodas, 20, mobbades – men de visste inget om kränkningarna på nätet.

Var fjärde elev säger att deras lärare aldrig tagit upp frågan, visar en ny rapport från Friends.

- Skolorna kan inte blunda för den här verkligheten, säger justitieminister Beatrice Ask (M) som vill skärpa lagen mot näthatare.

När Anna Rodas, 20, gick på högstadiet var mobbningen som värst. Lärarna visste om vad som hände i skolan, men på nätet, där orden var som värst, fanns ingen vuxen.

- Det var lättare för mobbarna att hålla till där, de utsatte sig inte för någon risk. Så fort jag skrev något på  Facebook började människor hacka på det, säger hon.

Anna fick höra att hon var ful och dålig. Kommentarerna kunde bli hundratals.

- Jag är en person som lätt blir ledsen. Självförtroendet försvann helt, säger hon.

”Lärarna har inte kunskapen”

Skolor ska enligt lagen förebygga nätmobbning. Ändå säger var fjärde elev att deras lärare inte ens tagit upp frågan, visar en ny rapport från Friends som Aftonbladet tagit del av. Organisationen arbetar med att försöka stoppa mobbning.

- Man måste förstå vilket lidande nätkränkningar innebär för ett barn, säger generalsekreteraren Lars Arrhenius.

Friends vill att skolor ska göra det förebyggande arbetet mot nätkränkningar till ett naturligt inslag i vardagen. Men för att göra de behöver lärare mer kunskap om hur ungdomar använder sig av nätet i dag. 

- Jag tror många lärare vill lösa situationerna som uppstår, men de har inte kunskapen. Skolpersonalen måste inse att ungdomar till stor del umgås på internet och att man har en skyldighet att utreda kränkningar även här, säger Arrhenius.

”Skolan ska anmäla den här typen av företeelser”

Problemet är att lärarna är överhopade med administration som tar tid från att jobba med värdegrundsfrågorna, anser Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén. Hon håller med om att lärare behöver mer utbildning.

- Kompetensutveckling för lärare är det mest försummade området. Det har varit eftersatt i decennier, säger hon.

Kränkningar och hot som sker via internet är lika illa som när de sker i verkligheten, tycker justitieministern Beatrice Ask (M) som diskuterade ämnet i Aftonbladets Partiprogrammet i går.

Hon vill skärpa lagen mot näthatare, men tycker också att skolor har ett viktigt ansvar att anmäla kränkningar och hot.

- Skolan ska anmäla den här typen av företeelser och säkerställa att det upphör. Det är en verklighet att ungdomar kränker varandra på nätet. Skolor kan inte blunda för det, säger hon.

”Svårt för dem att upptäcka nätkränkningar”

Anna Rodas tycker att nätmobbningen har blivit värre sedan hon själv drabbades i högstadiet och tror också att det behövs mer kunskap i lärarkåren.

- Jag tror att det väldigt svårt för dem att upptäcka nätkränkningar. Lärare skulle förstå mycket bättre om de var ute och surfade och såg vad som händer.

Friends om lärarnas engagemang

På frågan: Är din lärare intresserad av vad du gör när du använder mobil, dator och surfplatta? har 15 procent svarat att läraren är intresserad.

60 procent anser att läraren har pratat om hur man ska vara mot andra på nätet.

41 procent har pratat om vad man kan göra när man blir kränkt via mobil, dator eller surf­platta.

En fjärdedel, 26 procent, uppger att läraren varken visat intresse eller pratat med eleverna om ämnet över huvud taget.

Friends Nätrapport 2014 om kränkningar på nätet är baserad på 10 076 onlineintervjuer ­gjorda av Sifo. De som intervjuats är ungdomar i åldrarna 10 till 16 år.