Ebolasmittad spansk präst död på sjukhus

Publicerad 2014-08-12

Den spanske präst som smittades av ebola i Liberia har dött på sjukhus, uppger Reuters.

Mannen skulle få den nya ebolamedicinen, men det är oklart om han behandlats med den.

Antalet dödsoffer i ebolaepidemin i Västafrika har stigit till över 1 000.

Dess senaste offer är spanske prästen Miguel Pajares, 75. Han smittades i Liberia och flögs senare till ett sjukhus i Madrid där han hållits isolerad.

På tisdagsförmiddagen meddelade en talesperson för sjukhuset att mannen dött, rapporterar Reuters.

Skulle få oprövat läkemedel

Spanien importerade i helgen den nya ebolamedicinen Zmapp, som ännu inte är kliniskt testad, för att behandla den spanske prästen. Han var därmed en av få som skulle få läkemedlet, men det är oklart om han hann behandlas med det, skriver AP.

Zmapp tillverkas av ett amerikanska läkemedelsföretag och tros ha hjälpt två amerikanska missionärer som smittats i Liberia, men läkemedlet är fortfarande på försöksstadiet och har tidigare bara testats på apor.

Efterlyser riktlinjer

Världshälsoorganisationen, WHO, efterlyser riktlinjer för användning av oprövade läkemedel mot viruset.

Dödssiffran har nu stigit till 1 014. Av de senaste dödsfallen i ebolaepidemin har flest inträffat i Liberia, där 29 personer dött, följt av Sierra Leone med 17 dödsfall och ytterligare sex döda i Guinea. Även Nigeria har drabbats av ett tiotal fall, varav två personer har avlidit.

Enligt WHO ska antalet fall av ebola vara uppe i 1 848.

Organisationen kallar ebolautbrottet ett ”internationellt nödläge” och menar att ”extraordinära motåtgärder” krävs för att hindra utbrottet från att sprida sig ytterligare.