Ministern: Brutal bekräftelse på brottslighetens våld

Publicerad 2023-08-28

Pojkarna kidnappades och mördades under tortyrliknande former.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har händelsen kopplingar till gängvåldet och den ökände ”Kurdiska räven”.

– Har de fallit offer i ett gängkriminellt sammanhang är det en mycket brutal bekräftelse på hur brottsligheten tar sig allt mer våldsamma uttryck, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Fallet med de två 14-åriga pojkarna Mohamed och Layth sticker ut i rapporteringen om den våldsamma gängkriminaliteten. De hittades mördade i Nynäshamn och Upplands Bro. Enligt Aftonbladets uppgifter hade morden försiggåtts av kidnappning och tortyrliknande misshandel.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tagit del av tidningsuppgifter om fallet och säger att bara det faktum att två så unga misstänks ha blivit mördade är fruktansvärt. Visar det sig också ha gängkopplingar är det en bekräftelse på en allt större likgiltighet inför konsekvenser för enskilda människor, menar han.

Har gängens våld nått nya nivåer?

– Jag kan inte dra de slutsatserna baserat på de uppgifterna som finns i det här fallet. Det måste göras en ordentlig förundersökning och förhoppningsvis leder det fram till att några kan lagföras, säger Strömmer.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Urskiljningslösa uttryck

– Men vi kan bredda bilden och säga att det finns väldigt många exempel att den gängrelaterade brottsligheten har blivit mer brutal och att den tränger längre ner i åldrarna. Det gäller både brottsoffer och brottslingar. Den tar sig också allt mer brutala och urskiljningslösa uttryck.

Hur ser du som justitieminister på utvecklingen?

– Det är en utveckling som inget anständigt samhälle kan leva med eller acceptera. Det understryker betydelsen av det stora skifte som vi vill göra i politiken. Det gäller att sätta in alla tänkbara insatser för att bryta den här utvecklingen. Alltifrån straffen till hur man ska se på unga som begår brott, upprättelse för brottsoffer, effektivare verktyg till de brottsbekämpande myndigheterna. Vi är beredda att göra allt som krävs för att vända utvecklingen. 

Utsatt för ett helt nytt tryck

Pojkarna hade omhändertagits enligt LVU och bodde i familjehem. Vad ställer det för krav på samhället att skydda dem?

– Det ställer höga krav på att samhället skyddar barn och unga i den här typen av utsatta situationer. Jag tycker också att vad det verkar av de uppgifter som kommit fram, så understryker det att snittet mellan sociala insatser och rättsliga insatser är utsatt för ett helt nytt tryck när den brutala brottsligheten rör sig så långt ner i åldrarna. De reformer vi genomför måste omfatta både det rättsliga och det sociala om vi ska komma till rätta med problemen. 

Följ ämnen i artikeln