14-årige Layth hittad död

Publicerad 2023-08-24

Sökandet efter 14-årige Layth har pågått sedan han försvann i juli.

I fredags hittades han död i ett skogsområde i Upplands Bro.

– Nu vill Layths pappa få chansen att ta ett ordentligt farväl av sin son och ordna en ordentlig begravning, säger pappans målsägandebiträde Cafer Demirok.

I slutet av juli försvinner 14-åringarna Layth och Mohamed från två olika placeringar i Mellansverige.

Några dagar efteråt hittades Mohamed död i ett skogsområde utanför Nynäshamn. Han misstänks ha mördats, enligt Aftonbladets uppgifter med kniv.

Samtidigt har sökandet efter Layth fortsatt. Nu har även han hittats död.

14-åringen hittades i fredags i ett skogsområde utanför Upplands Bro men det har tagit till nu innan hans identitet helt kunnat fastslås.

14-årige Layth misstänks ha mördats.

”Det är så sorgligt”

Layth hittades av en kvinna som plockade svamp i området och som larmade sin vän när hon förstod att allt inte stod rätt till.

– Vi uppfattade det som en kropp och larmade polisen. Jag såg sen att de sökte efter Layth och signalementet verkade stämma in, det är så sorgligt, säger kvinnan som var med när Layth hittades.

För Layths pappa har de senaste veckorna varit utmattande.

– Han hade det på känn, att Layth kunde vara död, men det går ändå inte att förbereda sig för något sådant här. Hans son har dött en onaturlig död, säger målsägandebiträdet Cafer Demirok.

Pappan, som är utvandrad till ett annat land, försöker nu komma till Sverige för att kunna vara en del av förundersökningen.

– Han vill få chansen att vara en del av utredningen och hjälpa till med det han kan. Och så vill ha få ombesörja sin pojkes kropp. Ta ett ordentligt farväl av sin son och ordna en ordentlig begravning.

Mohamed blev 14 år.

För två veckor sedan häktades en 15-åring, misstänkt för inblandning i Layths försvinnande.

I eftermiddags hölls en ny häktningsförhandling mot pojken där rubriceringen nu ändrats till medhjälp till mord. 15-åringen häktades.

– Det har framkommit omständigheter i ärendet som gör att misstanken nu är medhjälp till mord. Vilka omständigheter det är kan jag inte gå in på, säger senior åklagare Hanna Cardell som leder förundersökningen.

Inga fler är frihetsberövade i ärendet men man tror inte att 15-åringen agerat ensam.

– Vi tror att det är fler personer inblandade. Polisen arbetar väldigt intensivt för att få tag i de personerna, säger Hanna Cardell.

Uppgifter: Ville inte utföra uppdrag

Cardell leder även utredningen kring Mohameds död och säger att man fortsatt utreder om och i så fall vad för koppling det finns mellan de två morden. Likaså utreder man också om det kan finnas gängkopplingar till morden.

Enligt TV4 finns nämligen tydliga indikationer på att brotten kan kopplas till Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven” och utpekad som ledare för det kriminella nätverket Foxtrot, och personer som agerar på uppdrag av honom.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska pojkarna ha mördats för att de inte utförde olika uppdrag som de ska ha fått av ett kriminellt nätverk. Det är en av polisens teorier, uppger SVT och skriver vidare att polisens hypotes, med hänvisning till uppgifter, är att det skedde för att äldre ledare i nätverket ”ville statuera exempel”.

Den uppgiften vill åklagaren Hanna Cardell inte kommentera för SVT.

– Jag kan inte kommentera något om vad vi vet eller inte angående den typen av motivbild, säger Hanna Cardell som leder förundersökningen. 

Cafer Demirok

Försvann i slutet av juli

Layth bodde i ett familjehem vid tiden för försvinnandet. Mohamed var placerad på ett HVB-hem.

Någon gång mellan den 24 och 25 juli ska de ha lämnat respektive hem och försvunnit. Enligt Missing People ska Layth ha synts till senast den 27 juli i Nyköping. Mohamed hittades död den 29 juli.

Initialt utreddes Layhts försvinnande som människorov, men rubriceras sedan förra veckan som mord, då man ansåg sig ha så mycket information som tydde på att han inte längre var i livet.

Cafer Demirok är målsägarbiträde för Layths pappa och han har tidigare sagt att hans klient är bestört över det som hänt.

– Pappan ställer sig väldigt frågande kring hur hans son, som omhändertogs av det allmänna och placerades utanför sitt egna hem, har kunnat drabbas av detta, säger Cafer Demirok.

15-åringen förnekar brott, uppger hans advokat.

Följ ämnen i artikeln