Forskaren: Så påverkas Sverige av koranbränningarna

Publicerad 2023-07-05

Koranbränningarna i Sverige har väckt starka reaktioner i omvärlden.

Flera länder vill nu att koranbränningarna förbjuds i Sverige.

– Det skapar framför allt diplomatiska och ekonomiska svårigheter, men kan också leda till hot från islamistiska extremister, säger Anna Vidén, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Koranbränningarna i Sverige har fått flera presidenter att reagera. Efter den senaste koranbränningen utanför en moské i Stockholm förra väckan har ytterligare reaktioner väckts – bland annat från påven, Turkiet, Irak och Marocko.

Det har också lett till att Sveriges ambassad i Bagdad har stormats.

Enligt Anna Vidén, forskare vid Utrikespolitiska institutet, har bränningarna också lett till diplomatiska och ekonomiska svårigheter för Sverige – men också ökat säkerhetshotet mot Sverige.

– Det har varit officiella protester, men det kan också leda till hot från islamistiska extremister. Det spär på speciellt Turkiets misstänksamhet mot Sverige, att man inte kan visa respekt för islam. Det försvårar Natomedlemskapet betydligt, säger hon.

– Det är ingen liten baggis som händer nu, säger hon också.

Anna Vidén, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Forskaren: Måste föras en diskussion

De 57 staterna i Islamiska konferensorganisationen har också uttryckt att de vill se internationella lagar som gör det olagligt att bränna koranen.

– Man vill förmedla att det här är något man inte förstår och att man är väldigt upprörd, och att det krävs starka fördömningar även från svenskt håll, säger Anna Lidén.

Under de senaste dagarna har tre personer ansökt om att bränna olika religiösa skrifter – en bibel, torah och koranen – på olika håll i Sverige. Något som Anna Lidén tror kommer försvåra situationen ytterligare.

– Det skapar ju ännu mer spänningar, både mellan olika religioner och mellan andra länder. Det är ingen lösning på problemet, säger hon.

Den främsta lösningen enligt henne är att det förs en öppen diskussion om händelserna, och vilka åtgärder som skulle kunna vidtas.

– Jag tycker att man på ett högre politiskt plan måste föra en diskussion. Hur man praktiskt ska genomföra yttrandefrihet och balansera det mot respekt för religion, säger hon.

Salwan Momika brände koranen utanför Stockholms moské.

Följ ämnen i artikeln