Mikail Yüksel: ”Sverige borde böja sig”

Publicerad 2023-07-05

Nyans partiledare Mikail Yüksel uppmanar Turkiet att pressa Sverige att förbjuda koranbränningar.

Det har lett till anklagelser om att han begår brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

– Det är dumheter, ärligt talat, säger Yüksel till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Det är i en längre intervju med den turkiska regimtrogna tidningen Sabah som Mikail Yüksel uppmanar Ankara att sätta press på Sverige att förbjuda koranbränningar som en del av Natoförhandlingarna, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

– Helt klart så behövs lagstiftning. Sådana aktioner kan inte ses som ett uttryck för yttrandefriheten. Den svenska regeringen är fast besluten att komma med i Nato och behöver Turkiets stöd. Genom att trycka på kan Ankara hjälpa till att förhindra hatbrott som att bränna koranen, säger han till tidningen.

Till DN säger Yüksel att ”Sverige måste lära sig att böja sig”.

Nyans partiledare Mikail Yüksel.

”Böja sig”

Han utvecklar för Aftonbladet:

– President Erdogan har sagt att Sverige inte kan gå med i Nato så länge man fortsätter tillåta koranbränningar. Då borde man böja sig och införa ett förbud mot koranbränningar. För mig är den frågan viktigast, säger han.

Mikail Yüksel anser även att Turkiet borde pressa Sverige i fler frågor:

– Vill man gå med i en organisation eller ett militärt samarbete med Turkiet så måste man gå med på de kraven som ställs på Sverige genom det avtal som undertecknats.

Han lyfter bland annat det krav som Turkiet ställt om att utvisa flera anhängare till den så kallade Gülenrörelsen, som Erdogan menar ligger bakom det misslyckade försöket till militärkupp 2016, samt personer som har samröre med den terrorstämplade organisationen Kurdistans arbetarparti, PKK.

– Jag vet inte vilka specifika personer det handlar om, men vad jag kan följa i svenska medier så har man inte levt upp till de turkiska kraven.

Salwan Momika fick internationell uppmärksamhet när han brände koranen i Stockholm.

Fler krav

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att Sverige sannolikt kommer att ge avslag på kraven från Turkiet med hänvisningen att det inte anses vara ett brott att vara anhängare till Gülenrörelsen i Sverige, eller för att det finns risk att personerna förföljs i sitt hemland.

Ett antal personer har dock utvisats till Turkiet sedan kraven framfördes förra sommaren.

Yüksel vill även att Turkiet ställer krav i andra av partiet Nyans hjärtefrågor, som han menar rör förtryck mot muslimer i Sverige. Han nämner bland annat ett förslag om att förbjuda utländsk finansiering av svenska moskéer.

– Det här är viktiga frågor för oss muslimer i Sverige, att moskéer får stöd och finansieras så att vi fritt kan utöva vår religion i Sverige, säger han.

”Blivit förtalad”

Efter gårdagens intervju i DN kallade justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) Yüksel för ”landsförrädare”, på Twitter.

Yüksel säger att han kommer att polisanmäla Jomshof för förtal.

Richard Jomshof (SD) är ordförande i justitieutskottet.

– Landsförräderi är ett krigsbrott. Anser han att jag är det menar han att jag har begått brott. Jag anser att jag blivit förtalad.

I sociala medier har frågan också lyfts om Yüksel genom svaren i Sabah kan ha gjort sig skyldig till egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, ett brott som sker om en svensk medborgare som, utan att vara behörig, låter sig användas som ombud för en främmande makt i en diplomatisk angelägenhet som rör Sverige.

Vad säger du om det?

– Det är dumheter, ärligt talat. Det är ett antal inkompetenta idioter som skriver på Twitter och försöker lära mig vad lagen innebär, svarar Yüksel och skrattar.

Yüksel vill träffa Turkiets president Recer Tayyip Erdogan.

Vill träffa Erdogan

– Jag har inte förhandlat med någon. Alla politiska partier har rätt att träffa andra partier. Jag har inte ens gjort det, men jag sagt att jag vill göra det. Jag vill träffa Erdogan.

Både Mikail Yüksel och partiet Nyans är emot Nato och ett svenskt medlemskap i försvarsorganisationen.

Men partiledaren anser samtidigt att han själv skulle ha större chanser att övertala Turkiet att säga ja till Sverige i Nato än vad den svenska regeringen har, och han har upprepade gånger bett regeringen att anlita honom som förhandlare.

– Men i så fall kommer vi att ställa ett antal krav på regeringen angående våra hjärtefrågor. Det kommer varken bli gratis eller enkelt.