Regeringen i krismöte med Karolinska Institutets ledning

Uppdaterad 2024-02-09 | Publicerad 2024-02-08

I samband med fryskatastrofen på Karolinska Institutet gick decennier av forskning till spillo. 

Utbildningsministern har varit på krismöte på KI.

– Regeringen är tydliga med att Karolinska nu ska vidta åtgärder så att det här aldrig, aldrig ska hända igen. Att det inte har fungerat fram till nu, det är ju helt uppenbart, säger Mats Persson (L).

Nu ska regeringen kalla till sig lärosäten runt om i landet.

En frys vid Karolinska institutet.

Unik forskning har gått förlorad på Karolinska Institutet när frysars automatiska kvävesystemet slutade fungera. Prislappen uppskattas till en halv miljard. Händelsen polisanmäldes. 

– Det var jag som anmälde, för det samlade forskarkollektivet. För i den här tragiska historien, där ansvaret för att det skulle funka i frysfaciliteten, är en jättekomplicerad process. Enskilda forskares serviceteam och även ett antal upphandlade företag är några inblandade i kedjan. Där känner jag att det behövs en utredning. Det kan finnas misstag i kedjan, som sen kan påverka skadeståndskrav till exempel, berättade Eva Hellström Lindberg, professor och överläkare Karolinska institutet, tidigare för Aftonbladet.

Eva Hellström Lindberg.

”Livsverk har förstörts”

Efter att fryskatastrofen uppdagades krävde regeringen ett möte med ledningen på Karolinska institutet. Under torsdagseftermiddagen var utbildningsminister Mats Persson (L) på plats. 

Hur var stämningen?

– Det är många forskare som är väldigt ledsna och besvikna. Och jag har full förståelse för det. När personer bedriver forskning och då får se sitt livsverk förstöras. Det är ju en stor tragedi för svensk forskning som alla svenskar förlorar på . Jag har själv forskarbakgrund. Det är klart det väcker väldigt starka känslor.

Vad är regeringens krav?

– Det var viktigt för regeringen för vi ville att Karolinska ska gå till botten med vad som har hänt. Att man är tydliga med att man nu ska vidta åtgärder för att det här aldrig, aldrig ska hända igen. Att det inte har fungerat fram till nu, det är ju helt uppenbart. Och den insikten finns ju också hos Karolinskas ledning, säger Mats Persson (L), utbildningsminister.

Vad gav de ansvariga på Karolinska för svar dig?

– En väldigt tydlig beslutsamhet om att komma till botten med vad som har hänt. Och också en beslutsamhet om att de vidtar åtgärder så att det här inte inträffar igen.

Mats Persson (L), utbildningsminister har under torsdagen varit på krismöte på Karolinska Institutet.

Regeringen larmar lärosäten

Nu larmar regeringen om att lärosäten runt om i Sverige måste höja säkerheten. Under fredagen kommer regeringen samla företrädare från landets lärosäten och ha ett möte med rektorer.

– Och då kommer vi framhålla vikten av att de ser över beredskapen i den här typen av forskningsanläggningar. Det handlar ju också om att ha en ökad beredskap för olika typer av utländska aktörer som just bedriver underrättelseverksamhet, säger Mats Persson (L), utbildningsminister.

Många drabbade

Många forskare förlorade år av forskning i fryskatastrofen.

– Haveriet kommer få långtgående konsekvenser för institutionens forskning inom de drabbade områdena, berättar en medarbetare på Karolinska institutets hemsida.

Biomaterial och cellinjer förvaras i kryotankar. De behöver fyllas på var fjärde dag med flytande kväve för att kunna behålla temperaturen på −190 grader. Det ska göras automatiskt men under kvällen, den 22 december, blev det inte någon påfyllning. Ingen vet varför, men resultatet blev att temperaturen steg i 16 av 19 kryotankar, vilket förstörde materialet i dem.

– Så här får det inte gå till. Vi måste lära oss av detta, det får inte hända igen, sa Matti Sällberg till Aftonbladet i en kommentar 28 januari. 

Det finns nu en haveriutredning, där interna och externa parter är inblandade, som ska undersöka orsaken bakom haveriet, både gällande tekniken och organisationen.