Polis sparade bild på Kim Walls kropp

Publicerad 2024-01-31

En dansk polis sparade bilder på journalisten Kim Walls kvarlevor i sin mobil.

Tingsrätten har konstaterat att han bröt mot lagen.

Mannen döms till åtta dagsböter om 500 kronor.

En 49-årig dansk polis sparade bilder på den styckade journalisten Kim Walls kvarlevor i sin mobil, rapporterar DR.

Nu har tingsrätten konstaterat att han i och med detta bröt mot lagen. För detta döms han till åtta dagsböter om 500 kronor.

Kim Wall mördades i augusti 2017, 30 år gammal.

”Del av arbetskulturen”

Mannen greps i januari 2022 i matsalen på polisstationen i Köpenhamn efter att en kollega larmat till chefer om hans förehavanden. Under utredningen stängdes han av från sin tjänst.

Bilderna fanns på mannens Iphone och hans andra enheter på grund av automatisk synkronisering. Mannen nekade till brotten och hävdade att användandet av ens arbetstelefon är del av arbetskulturen inom polisen.

Mannen ska ha sparat bilder från flera yrkesrelaterade fall. I mobilen hade han bilder på två gripna personer, som han skickat vidare till sin familj. Andra bilder är på en man som dog när han tog sig in till tigrarna på Zoo i Köpenhamn.

Försvaret: ”Instämmer inte alls”

Mannens advokat Stine Gry Johannsen menar att ärendet skulle ha skötts som ett disciplinärende inom polisen.

– Det är ovanligt att jag håller med åtalet så lite som jag gör i detta fall. I grund och botten är vi helt oense, säger hon.

– Han har gjort misstag, men har uttryckligen ångrat dem. Enligt mig har fallet blivit utom proportion i relation till de rutiner vi har när poliser som begår tjänstefel.

Genrebild. Dansk polis.

Följ ämnen i artikeln