Studie: Sjukfrånvaro ökar med luftföroreningar

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-19

Forskare kan för första gången visa att fler sjukskriver sig när skadliga partiklar ökar i luften. I Stockholm kan fyra procent av korttidsfrånvaron kopplas till luftföroreningar, visar en studie.

Genrebild: En ny studie kan koppla luftföroreningar till högre sjukfrånvaro.

Forskning har visat att exponering för luftföroreningar ökar risken att dö i hjärtkärl- och lungsjukdomar, medan andra samband nästan inte alls är studerade.

En ny studie vid Umeå universitet har nu undersökt sambandet mellan halten av partiklar och registrerad korttidssjukfrånvaro bland yrkesverksamma vuxna i Stockholm stad.

Studien visar att för varje ökning av partiklar i luften med tio mikrogram per kubikmeter ökar risken för sjukskrivning med 8,5 procent två till fyra dagar efter exponeringen.

Det innebär att man kan beräkna att cirka fyra procent av alla korttidssjukskrivningar i Stockholm har samband med luftföroreningar, enligt forskarna bakom studien.

– Resultaten visar att luftföroreningar orsakar en fullt mätbar kostnad för samhället och arbetsmarknaden. Studien fyller en viktig kunskapslucka eftersom detta samband i brist på bra data inte i så stor utsträckning har blivit studerat tidigare, kommenterar Johan Sommar som forskar om folkhälsa vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna har använt registerdata över korttidssjukskrivningar från Statistiska centralbyrån och Miljöförvaltningens dagliga mätningar av partiklar i Stockholmsluften. Forskarna har tittat på data under tio års tid. Totalt ingick 1,5 miljoner sjukskrivningar.