”Vår vänskap är fantastisk”

Publicerad 2013-09-14

Fängslade i 438 dagar - nu är Schibbye och Persson oskiljaktiga

De var oskiljaktiga under 438 dagar i etiopisk fången­skap – och har fort­farande svårt att vara ifrån ­varandra.

– Vår vänskap är fantastisk och den var ovärderlig, säger journalisten Martin Schibbye.

Fotografen Johan Persson håller med. Förstås.

För ett år sedan landade de på svensk mark - nu har Martin Schibbye och Johan Persson skrivit en bok om sin tid i det etiopiska fängelset. ”Vår vänskap var ovärderlig”, säger Martin Schibbye.

I dag för ett år sedan ­landade frilansjournalisterna Martin Schibbye och ­Johan Persson ­efter 14 månader i etiopisk fångenskap. Nu kommer ­deras bok om upplevelsen ”438 ­dagar – vår berättelse om storpolitik, vänskap och ­tiden som diktaturens fångar”.

Sommaren 2011 hade de precis tagit sig över gränsen till Ogaden-provinsen i Etiopien. Målet var att kart­lägga vilken roll oljebolaget Africa Oil spelade i området.

Sov på cementgolv

Martin och Johan hade knappt hunnit över gränsen när de greps. De fördes till det ökända Kality-fängelset i huvudstaden Addis Abeba. De sov bredvid varandra i mörkret, skavfötters, med andra fångar på det hårda ­cementgolvet.

Johan säger:

– Hela vår resa byggde på att vi var två som hjälpte ­varandra. Hade man varit ­ensam så hade man nog kommit tillbaka väldigt knäckt. Vi utnyttjade att vi är jävligt olika.

Båda är taggade inför boksläppet, nästan euforiska och snudd på flamsiga.

– Man är ändå journalist och nu har vi levererat en bok, tidigare var vi journalister och hade suttit i fängelse, säger Martin.

Han och Johan jobbade till två-tiden på natten och ­avslutade med att läsa det de skrivit under dagen.

Martin säger:

– Jag publicerar mina brev till Linnea där jag skriver om mina tankar, verkligen ­personliga tankar, i cellen. Vad händer om jag inte kommer ut förrän om 20 eller 50 år? Vad kan man kräva av en fru? Mina tankar om att ­försöka smuggla ut sperma i juiceförpackningar via amba­s­saden för att göra henne gravid till exempel. ­Mina mörkaste stunder finns med i boken – men också de gladaste.

Tio kronor för varje såld bok går till Kality-fonden.

– Vi startade den för ett halvår sedan och har gått in med pengar till olika människor runt om i världen. Men vi kan inte gå in i detalj på vad vi har gjort eftersom det är olagligt att ta emot pengar i många stater, säger Johan.

”Ringde varje dag”

Han har precis kommit hem efter nästan tre veckor på Bali.

Solbrännan blir ­extra ­påtaglig i kontrast till Martins bleka uppenbar­else - han har suttit och läst in ”438 dagar…” som ljudbok.

– Vi ringde varandra varje dag, säger båda i mun på varandra.

I somras skulle Martin och hustrun Linnea fira semester i husvagnen. Var det okej att Johan, som är singel, följde med?

– Hon sa ja, på ett villkor: att vi inte pratade om Kality, säger Martin.

– Så det gjorde vi bara när vi var ensamma, säger Johan och garvar.