al-Assad talar till nationen

Publicerad 2013-01-06

President al-Assad pekar ut oppositionen som antingen extremister eller grupper som tjänar utländska intressen – samtidigt som han säger att han välkomnar politiska samtal.

I dag talade han – för första gången på länge – till nationen om inbördeskriget i Syrien.

Vid 11-tiden tog president al-Assad, med applåder ekande i bakgrunden, plats bakom pulpeten och påbörjade sitt tal.

– I dag är smärta och lidande spritt över Syrien, det finns ingen glädje i något hörn av landet, säger al-Assad.

"Måste hitta lösning"

Många har dödats under konflikten och folket lider, men en lösning som kan dra landet ur det låsta läget är ett måste, framhåller al-Assad.

– Det är det enda sättet att hålla ihop Syrien, säger han.

al-Assad beskriver smotståndet som "brottslingar" med stöd från utlandet.

– De är folkets fiender, folkets fiender är Guds fiender och Guds fiender kommer att hamna i helvetet på domens dag, säger han.

President al-Assad beskriver rebellerna som "terrorister med en al-Qaida-ideologi" som använder terroristaktioner på marken för att främja religiösa motiv.

– De kallar det revolution men det har inget att göra med någon revolution. Revolutionen behöver tänkare, vilka är tänkarna?

Tackar flera länder

al-Assad säger att konflikten inte står mellan regeringen och oppositionen utan mellan landet Syrien och dess fiender. "Terroristerna" vill förvandla Syrien till ett "land av jihad" och om de slår rot i samhället kommer det att slita Syrien i stycken såväl politiskt som geografiskt, säger al-Assad.

– Vi har ett enormt ansvar att stå emot detta, säger han.

Presidenten tackar bland annat Kina, Ryssland och Iran, som motsatt sig utländsk inblandning i situationen i Syrien.

– Det bygger på deras principer om självbestämmande för alla länder, och vi vill tacka dem, säger han.

Väst anklagar Syrien för att välja järnnäven för att kväsa motståndet, men det handlar om ett berättigat självförsvar, enligt al-Assad. Samtidigt säger han att regeringen är fast besluten att samtidigt genomföra reformer.

– Vi måste försvara vårt land och parallellt med detta reparera landet internt, säger han.

– De förstår inte, vi säger att reformer är att förändra med en hand och att förstöra terroristerna med den andra.

Efterlyser nationell dialog

Den syriska regeringen välkomnar politiska initiativ och samtal, enligt president al-Assad. Men han pekar samtidigt ut oppositionen som antingen extremister eller grupper som tjänar utländska intressen.

– Vi har uppmuntrat alla som kommit med politiska projekt, men med vem kan vi debattera, säger han.

– Vi talar med alla som inte säljer sitt land till utlänningar.

De som bara vill se en politisk lösning förstår inte situationen på marken, anser al-Assad.

President al-Assad efterlyser under sitt tal en nationell dialog och presenterar en "vision" för reformer i det politiska systemet, inklusive en försoningskonferens för dem som "inte har förrått Syrien". Det skulle följas av en ny regering och amnesti. Förändringen måste gå "från instabilitet till stabilitet" utifrån folkets vilja och en folkomröstning.

– Det finns inga alternativ, säger han.

Uttrycker sorg

Initiativet riktar sig "till alla som har velat ha dialog", säger han, men inte mot dem som han anser tidigare ha avvisat detta. Alla förslag måste dock "sättas i sin kontext" enligt al-Assad.

– Vissa, när de ser den här visionen, kommer de tro att vi backar ur säkerhetsperspektiv, säger han.

– Men jag vill försäkra alla om att vad gäller att bekämpa terrorism så kommer vi inte att backa så länge det finns en enda terrorist kvar i Syrien. Detta innebär inte på något sätt att vi skalar ned vår bekämpning av terrorism.

al-Assad uttrycker sorg över det syriska folkets lidande och syriska mödrar som förlorat sina barn.

– Deras tårar kommer att ge nåd till deras barn och helvetet väntar dem som stulit leendet från barnens ansikten, säger han.

Presidenten säger att Syrien "flyter genom syriernas ådror" och att det syriska folket kommer att stå emot allt motstånd.

– Gud är alltid med den som har rätt. Må Gud stå med er.

Kritiserar Assad

Efter att ha avslutat talet lämnar al-Assad operahusets scen, omgiven av medlemmar av publiken som samlats runt honom, ropandes "Vi offrar våra själar, och vårt blod för dig, Bashar".

En talesman för den syriska oppositionsalliansen anser att al-Assads tal syftade till att sätta stopp för diplomatiska försök att lösa konflikten.

– Assad ville helt enkelt, med initiativet han kom med, skära av möjligheterna att nå en politisk lösning.

Storbritanniens utrikesminister William Hague, en av al-Assads främsta kritiker i väst, säger att den syriske presidentens "tomma löften inte lurar någon".

En talesperson för EU säger efter al-Assads tal att presidenten måste avgå för att bereda plats för en politisk övergång.

Under sitt nästan timslånga tal berörde Syriens president inte någon gång sin egen framtid.

"Alltid samma ord"

al-Assads tal bjöd inte på några överraskningar, säger oppositionella i Damaskus. Beskrivningen av rebeller som terrorister var lika bekant som löftet att krossa dem med våld.

– Det är bara samma rättfärdigande ännu en gång, säger en aktivist, som av rädsla för repressalier bara uppger namnet Alexia, i telefon till TT.

– Ända sedan den första martyren föll ned död i Daraa har det vara samma ord.

I veckan uppgav FN att minst 60 000 människor har dödats under inbördeskriget i Syrien.

Presidentens föreslagna fredsförhandlingar beskriver Alexia som tom retorik, och något många oppositionella skulle ha svårt att svälja om det ska ske på regimens villkor.

– Dialog efter 60 000 döda? Det är för mycket blod, och de har dödats brutalt.

Flera kritiker

Inte heller Abdulbaset Sieda, svensk-syrisk dissident och medlem av den syriska oppositionsalliansen, såg något nytt i al-Assads tal.

– Han påstår fortfarande att han kämpar mot terrorister i landet, men alla vet att det som händer i Syrien är en revolution, säger han i telefon till TT från Istanbul.

– Det betyder att kampen kommer att fortsätta.

Sieda, tidigare ledare av Syriska nationella rådet som i dag ingår i oppositionsalliansen, är del av den exilopposition som al-Assad avfärdar. Beskrivningen av dem som marionetter i händerna på utländska makter kallar Sieda "en sorts spel" och det råder, enligt honom, inga tvivel om att alliansen representerar en stor majoritet av Syriens oppositionella.

– Vi har kontakt med alla och vi samarbetar med alla, säger han.

– Men al-Assad söker dem som passar honom och inget annat.