Så kan Trump avsättas

Donald Trump har bara varit president i en dryg vecka men redan är det en fråga som finns på mångas läppar, både i USA och i omvärlden.

Går det att bli av med Trump före 2020?

Svaret är ja. Men att det inte blir lätt.

Trump har till sina anhängares belåtenhet rivstartat i Vita huset. Men han har samtidigt kraftigt höjt spänningen i världen och skapat kaos med sina många hastigt författade och oklara dekret, varav beslutet att stoppa medborgare från ett antal länder att resa in i USA bara är ett.

Kina har varnat Trump för handelskrig. Mexikos president har ställt in ett besök i Vita huset efter att Trump utfärdade dekret om att bygga en mur mot Mexiko. Angela Merkel har undervisat Trump om Genevekonventionen för att markera att USA inte kan behandla flyktingar hur som helst utan måste följa de internationella avtal man skrivit på.

Aldrig tidigare har så många ställt frågan efter så kort tid hur en sittande president ska kunna avlägsnas från ämbetet. Trumps anhängare må vara nöjda men övriga amerikaner och resten av världen är desto mer missnöjda med sättet på vilket presidenten genomför sina vallöften.

Högförräderi

Att på allvar försöka avsätta en sittande president är mycket ovanligt. När det sker är det riksrätt som brukar gälla. Det har bara hänt två gånger i USA:s historia, Andrew Johnson och Bill Clinton.

För att det ska hända måste en majoritet i representanthuset rösta för ett riksrättsförfarande. Enligt den amerikanska konstitutionen kan det ske om presidenten gjort sig skyldig till högförräderi, tagit mutor eller begått andra allvarliga brott eller förseelser.

Tolkningen av ordet förseelser öppnar upp för att avsätta en president för i princip vad som helst. Men begränsas av att det är senaten som agerar domstol. För en fällande dom krävs tvåtredjedels majoritet.

Både Jackson (som åtalades för att ha överskrivit sina befogenheter) och Clinton (åtalad för att ha ljugit för kongressen om att ha haft sex med en Vita hus-praktikant i Ovala rummet) friades och kunde sitta kvar.

Motstånd växer

Richard Nixon är den ende som nästan säkert blivit fälld om han ställts inför riksrätt på grund av sin roll i Watergate-skandalen. Han insåg det och avgick frivilligt.

I dagsläget har republikanerna egen majoritet i både representanthuset och senaten. Någon snar riksrättsprocess är därför inte att vänta. Men det finns redan republikanska kongressmän som tagit avstånd från en del av Trumps beslut och motståndet kommer sannolikt att växa med tiden.

Om partiet börjar se Trump som en belastning är ett åtal fullt möjligt. Särskilt som ledamöterna i representanthuset bara väljs på två år och alltså måste möta väljarna igen i mellanvalet 2018. Då kan republikanerna förlora sin majoritet.

Om Trump ställs inför riksrätt är det en process som tar flera månader. Under tiden sitter Trump kvar i Vita huset och vissa fruktar att han skulle gå så långt som till att starta kärnvapenkrig för att stoppa försök att avsätta honom.

Därför lyfter amerikanska experter fram en annan möjlighet, att använda det 25:e tillägget i konstitutionen. Där sägs att vicepresidenten och regeringen kan förklara presidenten "som oförmögen att utföra sina plikter".

Förvirring

Tillägget användes exempelvis när Ronald Reagan skulle genomgå en operation och bli nedsövd. Det var också nära att komma till användning när Reagan i slutet av sin presidentperiod visade tecken på förvirring och inkompetens.

Tillägget skulle kunna användas för att snabbt och permanent plocka bort Trump. Men sannolikt inte utan juridisk strid.

Avgörande för den fortsatta debatten om att avsätta Trump blir om den första tidens turbulens fortsätter.

Ordern om att stoppa medborgare från ett antal nationer att resa in i USA skulle kunna vara ett brott mot konstitutionen och därmed utgöra grund för åtal. Men ska det leda till att Trump avsätts är det först om han förlorar förtroendet hos sina egna partikamrater som det händer något.

Annars får världen vackert vänta fyra år innan en ny president är möjlig.