Ministern om invasionshotet: ”De försöker skrämma oss”

Ny spelplan mellan Kina och Taiwan efter kriget i Ukraina

Uppdaterad 2023-10-03 | Publicerad 2023-09-30

TAIPEI, TAIWAN. Taiwan kan bli ett nytt Ukraina.

Roy Chun Lee ser inga tecken på en snar invasion av Kina. Men fruktar att ett angrepp kan bli verklighet längre fram ifall omvärlden inte lyckas avskräcka Xi Jinping.

– Än så länge är det mer kostnadseffektivt för Kina att hålla kriget i en gråzon, säger Taiwans biträdande utrikesminister.

Vi ses i ett rum med vita möbler i UD:s byggnad i centrala Taipei. Den tjocka heltäckningsmattan dämpar alla ljud. Det enda som hörs är surret från luftkonditioneringen.

Förutom biträdande utrikesministern deltar också en pressekreterare, en rådgivare och en kvinnlig fotograf som ska föreviga mötet.

Taiwan tycker om att visa upp utländska besökare för att minska befolkningens känsla av att landet är internationellt isolerat.

För trots att Taiwan av många rankas som Asiens främsta demokrati är det bara 12 lilleputtländer som har diplomatiska relationer med ö-nationen som Kina anser är en del av deras territorium.

På många sätt är Kinas hot mot Taiwan mycket mer uttalade än de hot Putin riktade mot Ukraina innan han invaderade.

Kinas president Xi Jinping har upprepade gånger de senaste tio åren deklarerat att han ser som sin uppgift att ”återförena” Taiwan med det kinesiska fastlandet. Helst på fredlig väg – men om Taiwan vägrar så kommer Kina att ta till våld.

–Att lösa Taiwanfrågan och genomföra den kompletta återföreningen av moderlandet är partiets orubbliga historiska uppgift, den gemensamma aspirationen för alla Kinas söner och döttrer och det oundvikliga kravet för att möjliggöra den stora pånyttfödelsen av den kinesiska nationen.

Så uttryckte sig Xi Jinping i sitt senaste stora linjetal där Taiwan kom långt fram i talet vilket tolkas som att frågans vikt ökat.

– Vi ser redan hur Kina på olika sätt försöker pressa Taiwan att böja sig för Kinas krav, säger Roy Chun Lee.

Roy Chun Lee, Taiwans biträdande utrikesminister.

Ekonomisk krigföring

Han pekar på de kinesiska stridsflygplan som nästan dagligen flyger in i Taiwans luftförsvarszon och de många krigsfartyg som övar på en blockad mot Taiwan. Men också på den ekonomiska krigföringen i form av bojkotter mot ananas, mango och andra taiwanesiska jordbruksprodukter.

– Kina försöker på olika sätt att ändra på status quo, hävdar Roy Chun Lee. Sedan mer än 30 år är mittlinjen i Taiwansundet accepterad som de facto-gräns mellan de två länderna. Kina försöker ändra på det genom ständiga överflygningar som passerar den gränsen.

Tolkningen biträdande utrikesministern gör är att Kina försöker framställa oenigheten mellan Peking och Taipei som en inrikespolitisk dispyt som resten av världen inte ska lägga sig i.

– Kina försöker pressa Taiwan psykologiskt och skrämma befolkningen, säger han med överraskande mild ton.

Att överflygningar och militärövningarna i Taiwansundet ökar just nu tror han beror på att Kina försöker påverka utgången av det presidentval som ska hållas i Taiwan i januari.

– Kina vill visa att om vissa kandidater väljs så innebär det mer instabilitet i förhållande till Kina. Det handlar om ett skolboksexempel av valpåverkan.

Trots att Taiwan var ett av de länder som klarade coronapandemin bäst blockeras de från att få tillbaka sin observatörsroll inom världshälsoorganisationen WHO.

En gråzon

Roy Chun Lee tittar upp på världskartan bakom oss som dominerar hela väggen.

– Kina försöker förmå andra länder att inte ha några förbindelser med oss. De vill att exempelvis Sverige ska känna pressen att inte samarbeta med Taiwan. Taktiken har redan fungerat på länderna i Sydostasien. Kina agerar i en gråzon där inget krig pågår men där vi ser en krigsliknande påverkan. Det blir billigare för Kina och även politiskt blir priset lägre än vid en regelrätt invasion.

En del av taktiken för att isolera Taiwan går ut på att Kina försöker tillskansa sig viktiga positioner i internationella organisationer för att på så sätt blockera Taiwans möjligheter att bli del av samma forum. Det gäller bland annat världshälsoorganisationen WHO. Taiwan har tidigare varit observatör där och vill gärna ha tillbaka den rollen. Inte minst i ljuset av att man var ett av de länder som klarade coronapandemin bäst utan samma långa och omfattande nedstängningar som i Kina. 

– Men Kina blockerar alla sådana försök, klagar ministern.

Ukrainakriget har utan tvekan påverkat hur både Kina och Taiwan ser på en invasion av ön.

– Viktigaste lärdomen är att små nationer kan försvara sig mot en större fiende bara den egna viljan finns där och ett stöd från likasinnade partners.

Biträdande utrikesministern tycker det finns många likheter mellan Ukraina och Taiwan.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Roy Chun Lee.

”Tror inte Kinas kalkyl håller”

– Internationellt stöd är viktigt för att uppmuntra den egna befolkningen att försvara sitt land. Men det är vi själva som måste ta ledarrollen i försvaret av Taiwan. Annars kommer ingen internationell hjälp. Ukraina har gett Taiwan nytt hopp.

Men Ukraina tvingar också Kina att göra nya kalkyler över vad en invasion innebär.

– Kina måste räkna med att det blir svårare och mer kostsamt att anfalla Taiwan än vad de tidigare hade räknat med, anser Roy Chun Lee. Putin trodde att de ryska inkräktarna skulle välkomnas av ukrainarna. På samma sätt har Kina räknat med att få stöd av delar av Taiwans befolkning. Jag tror inte den kalkylen håller.

Samtidigt anser Roy Chun Lee att vanliga taiwaneser har lärdomar att dra av Ukraina-kriget.

– Vi måste förbereda oss bättre, särskilt psykologiskt. Hela samhället måste ställa upp. Ukraina visar hur viktig motivationen är i ett krig.

När intervjun närmar sig slutet ställer jag frågan om han ser en framtid när Taiwans internationella isolering är bruten och Taiwan är en fullvärdig medlem av FN.

– Ja, det är vår förhoppning. Taiwan har mycket att bidra med på den globala arenan

Roy Chun Lees svar får rådgivaren som så här långt suttit helt tyst att reagera. Hon är mån om att vi inte ska uppfatta svaret som att Taiwan har några planer på att utropa sig som självständigt. Där går nämligen en röd linje för Kina. En självständighetsförklaring vore en inbjudan till Kina att invadera.

Taiwan balanserar hela tiden på en väldigt slak lina för att undvika att bli ett nytt Ukraina.


Aftonbladets Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson på plats i Taipei, Taiwan.