Winston, 78, kämpar mot nöjesjättarna – Djurgården ska inte bli ”ett nytt Disneyland”

Publicerad 2023-12-26

De vill stoppa de flesta byggprojekten på Kungliga Djurgården och rädda platsens unika miljö.

Målet är tydligt: Den gröna ön mitt i Stockholm ska inte bli ”ett nytt Disneyland”.

– Vill man bygga någon pajasliknande grej, då får man göra det någon annanstans, säger Winston Håkanson, ordförande för ”Rädda Djurgården”.

Vi står på en blåsig parkeringsplats. Vinden drar med sig kall och fuktig luft från Saltsjön. Winston Håkanson, 78, står bland bilarna och snöhögarna och ser upp mot Gröna Lunds höga åkattraktioner.

– Det är väldigt lockande för kommersiella intressen att komma hit. Ett stort och inbjudande grönt område. Perfekt att smälla upp det ena och det andra. Får man göra det kommer det gå åt skogen.

Sedan några månader är det tidigare börsproffset och antikhandlaren ordförande för ”Rädda Djurgården”, en förening som vill stoppa de flesta byggprojekten på den gröna ön mitt i Stockholm.

Winston Håkanson är ordförande i föreningen ”Rädda Djurgården”.

Det är därför vi står på parkeringsplatsen. Den må inte se mycket ut för världen. Men de senaste åren har den varit ett slagfält.

Förlorade slaget

Här vill Gröna Lund bygga ut. Om fem år ska parkeringen vara fylld med berg– och dalbanor, kiosker, restauranger och chokladhjul, om man ska tro visionsbilderna. Kampen har rasat i flera år, men förra sommaren förlorade ”Rädda Djurgården” det avgörande slaget. Mark- och miljööverdomstolen godkände detaljplanen och ”Grönan” vann.

– Domstolen har en jäkla förmåga att vrida och vända på saker och se det ur makthavarnas perspektiv, säger Richard Murray, 82.

Richard Murray är ingen duvunge i de här sammanhangen. Han var drivande bakom bildandet av Nationalstadsparken 1995. Genom att skapa en nationalpark mitt i en storstad skulle Djurgårdens unika miljö bevaras. Sedan dess har han kämpat med näbbar och klor mot, enligt honom, olämpliga förändringar på ön.

Winston Håkanson är relativt ny ordförande för ”Rädda Djurgården” och har av förklarliga skäl inte koll på alla detaljer. Därför har Richard cyklat från Kungsholmen för att stötta med sin expertkunskap.

Här vill Gröna Lund bygga ut. Om fem år ska parkeringen vara fylld med berg– och dalbanor, kiosker, restauranger och chokladhjul, om man ska tro visionsbilderna.

– Problemet är inte att man ska bygga ut, problemet är att man ska ha så höga attraktioner. Vi vill ha ett mjukare och mer barnvänligt område. Men de sket de fullständigt i. En del av attraktionerna som ska byggas är ju mer än 40 meter höga, säger Winston Håkanson.

Bygg i Kungens kurva

Den nya detaljplanen passar bra in i visionen för Södra Djurgården som beslutats av stadens politiker, det säger Maria Sahlstrand, enhetschef på Stadsbyggnadskontoret.

– Det här är utpekat som ett rekreationsområde. Syftet med den här delen är att Stockholmare och besökare till Stockholm ska kunna vistas där, ha roligt och njuta där. Då tycker vi att markägarens förslag rimmar med den tanken som staden har bestämt att området ska användas till.

Winston Håkanson och Richard Murray tycker inte att höga berg- och dalbanor hör hemma på Djurgården över huvud taget. Bland annat menar de att det kommer att förstöra utsikten från Skansen.

Problemet för Winston och Richard är att de inte tycker att höga berg- och dalbanor hör hemma här över huvud taget. Bland annat menar de att det kommer att förstöra utsikten från Skansen. Men de ser en lösning att flytta hela Gröna Lund.

– Höga åkattraktioner. Jag fattar att folk vill åka det, åtminstone ungdomar. Själv har jag lagt av för ganska länge sen. Men platsen är fel. Någonstans utanför stan. Som i Paris, där ligger Disneyworld flera kilometer utanför staden, säger Richard Murray.

Var skulle det kunna vara i Stockholm?

– Kungens kurva till exempel.

Kämpar mot ABBA-Björn

Kampen mot Gröna Lund är över för nu, men det saknas inte konflikter att ta tag i för de bägge herrarna. Bland annat står nya ägaren till anrika restaurang Hasselbacken – Abba-medlemmen Björn Ulvaeus – i skottlinjen. Han vill bygga ut.

– Det finns ingen anledning att ändra på det här, inte ett dugg. Det är fullständigt idiotiskt. Om han vill bygga någon pajasliknande grej, då får han göra det någon annanstans, säger Winston Håkanson.

– Det är en strid mellan en slags kulturmiljö och en helt annan kulturmiljö. Det pratas om att göra det här till ett Disneyland. Popkultur är en sorts kultur, men det finns en klassisk kultur också. Det tycks de ha svårt att förstå, säger Richard Murray.

Men just i dag är det tyst och stilla. Solen är på väg ned och färgar Stockholmshimmeln rosa samtidigt som de vita Djurgårdsfärjorna tuffar på genom det iskalla vattnet. Det är dags för en kopp glögg.