Christina Schollin blev hedersmedborgare i Nerja: Här slipper jag måsten

Publicerad 2022-12-26

NERJA. Christina Schollin, 84, ville vara vara ifred från andra svenskar när hon och maken köpte sitt Casa Angel i Nerja.

I stället blev hon utnämnd till hedersmedborgare av borgmästaren för att ha lockat hit så många svenskar.

Skådespelerskan firades med en storslagen fest.

– Det var fyrverkerier och jag höll mitt tacktal på spanska. Det var nog den längsta applåd jag har fått i hela mitt liv, säger hon.

Grinden till Casa Angel, Änglahuset, öppnas sakta. Men ingen står innanför den för att ta emot. Det visar sig att Christina Schollin har lite kvar att fixa innan hon är redo för intervju.

– Det är alltid så här, konstaterar hennes make sedan 60 år, Hans Wahlgren.

Efter några minuter kommer hon ut iklädd en vit kjol och en klargrön blus och med håret utslaget. Några skor bär hon inte.

– Jag går alltid omkring barfota här, säger hon medan hon promenerar genom trädgården.

I 22 år har Hans Wahlgren och Christina Schollin haft huset i Nerja.

Här står jacuzzin som underhålls av Hans, men bara används av Christina. Varje morgon tar hon en simtur.

– Jag sätter på jetstreamen och så simmar jag mot strömmen. Det är jättebra träning för muskler och leder.

Pernilla avslöjade huset

Solen lyser från en molnfri himmel när Christina slår sig ner i den vita soffan på uteplatsen. Hon berättar att paret köpte sitt hus här i Nerja, en och en halv timmes bilresa från Marbella, för 22 år sedan. Då var det inte många svenskar i byn, vilket var en anledning till att de valde just Nerja.

Christina Schollin ville vara vara ifred från andra svenskar när hon och maken köpte sitt Casa Angel.

Christina och Hans berättade gärna om sitt hus i Spanien i tidningarna men gick aldrig ut med att de bodde i Nerja.

– Vi ville egentligen inte att det skulle komma hit en massa svenskar, vi ville kunna gå här i lugn och ro utan att bli igenkända.

Men sedan kom dottern Pernilla hit. Hon älskade att vara här. På sin blogg råkade hon avslöja att föräldrarnas hus låg i Nerja.

– Hon kanske inte hade hört att vi sagt att det var hemligt.

Det satte igång en svensk inflyttning till byn. Effekten på turismen var så stor att stadens borgmästare utsåg Christina Schollin till hedersmedborgare – som första utlänning någonsin.

– Han hade fått höra att det bodde någon svensk skådespelerska här som fått turismen att blomstra, berättar hon och skrattar.

– Det var en fest för mig här med fyrverkerier och jag höll mitt tacktal på spanska. Det är nog den längsta applåd jag har fått i hela mitt liv.

I dag bor det en hel del svenskar här, men det gör inte Hans och Christina någonting.

– De är så trevliga om de känner igen en. De är glada och vill ta selfies.

Christina Schollins bidrag till turismen i Nerja gav henne utmärkelsen hedersmedborgare.

Börjar regna aska

Plötsligt syns en svartbrun rökpelare nerifrån byn. Och snart regnar svarta askflagor ner i trädgården. Det brinner och snart hörs sirener. En brandhelikopter smattrar in över byn.

Svart aska faller ner på de vita utemöblerna som Christina nyligen fått rena efter att Saharasand drog in över kusten i påskas och färgade både hus och utemöbler röda.

Hans får bråttom att sopa bort aska från utemöblerna och täcka över jacuzzin. Askregnet börjar avta och intervjun kan fortsätta.

Varje morgon tar Christina Schollin en simtur i jacuzzin. ”Det är jättebra träning för muskler och leder.”

Christina och Hans kom ner till Casa Angel den 16 oktober. Tre dagar tidigare hade hon klivit ut som drottningen i Dramatens uppsättning av MacBeth för sista gången.

– Mitt första projekt här är att stressa ner och bara ta dagen som den kommer. Att inte behöva prestera varje kväll som man gör när man står på scen. Slippa massa måsten. Jag gör vad jag vill, när jag vill, när jag är här. 

Hon har lämnat teaterscenens strålkastarljus och känner sig nöjd med ”att sluta med flaggan i topp”. Nu börjar ett nytt projekt: en bok om sina år som skådespelerska och mötena med den svenska teatervärldens andra storheter. Hon nämner Ingmar Bergman och Alf Sjöberg som exempel.

”Enklare att umgås här nere”

Men skådespelerskan stänger absolut inte dörren för filmroller.

– Hallå Lasse Hallström, jag finns här! Jag tycker väldigt mycket om honom som regissör och person. Så jag kanske får knyta ihop säcken med en bra filmroll.

I dag ska de iväg på sin traditionsenliga GT-lunch, ”en get together-lunch” med svenska vänner de lärt känna här nere.

– Vi har en massa kompisar som vi umgås med. Och det är så mycket enklare att umgås här nere för man behöver inte boka en vecka i förväg som hemma. Vi bestämmer på dagen att vi ska gå ut och äta fisk nere vid Medelhavet. Det är så underbart.

– Här har folk inte så mycket projekt för sig, om man inte har det som jag har, säger hon och skrattar.

I december firar Hans Wahlgren och Christina Schollin 60 år som gifta. Det ska firas med en glittrande fest på annandagen.

Hans påminner Christina om tiden. Men innan hon tar på sig sina skor för att gå visar hon släktträdet i hallen med bilder på alla barn och barnbarn. ”Hotel mama, always open”, står det.

– Jag har dem med mig varje dag, jag brukar säga godmorgon och goddag till dem.

Men dottern Pernilla är inte sällan bara 1,5 timme bort, i sitt hus i utkanten av Marbella. Hans och Christina, liksom barnbarnen Benjamin och Bianca, hälsar gärna på henne där.

– Det är ett jättefint hus och väldigt trevligt att vara där, säger hon.

Men solkustens lugn och värme i all ära. Julen ska Christina och Hans fira med alla sina barn och barnbarn hemma i Sverige.

Bröt benet på tre ställen

Men det blev inte riktigt som planerat. Kort efter Aftonbladets besök i Casa Angel föll hon i en trappa och bröt foten på tre ställen. Hon flögs hem till Sverige för att opereras akut.

Två dagar innan julafton sitter Christina Schollin på Saltsjöbadens rehab med ett rödglittrigt gips runt en av sina fötter. Hon är tillräckligt kry för att vara med på familjens julfirande i Pernillas nya hus på Lidingö, men

– Det ligger på ett berg och det finns inte någon hiss. Så nu ska de baxa upp mig 48 trappsteg med en trappklättrare, berättar hon.

På annandagen väntar mer fest. Då ska Christina både fira sin 85-årsdag och hennes och Hans diamantbröllop.

Även om det inte blir mycket dans för Christinas del, är hon tacksam att hon mår så bra att hon kan fira med sina nära och kära.

– Nej, jag får väl dansa med rullstolen då. Men det ska bli väldigt, väldigt roligt att genomföra. Det ska bli en glittrande fest för att fira livet och kärleken.


Aftonbladets Anna Sjögren och Cecilia Vaccari på plats i Nerja, Spanien.