Protest för att påverka kinesiska turister

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-07-07

Omfattande protester har återigen hållits i Hongkong.

Demonstranternas plan var att visa sitt missnöje för besökande turister från övriga Kina.

Tiotusentals regimkritiska demonstranter deltog i söndagens protestmarsch i det delvis självstyrande Hongkong. Marschen inleddes i parken Tsim Sha Tsui, som är populär bland kinesiska turister, och avslutades vid den station för snabbtåg i West Kowloon där mängder av besökare norrifrån anländer och avreser ifrån.

De stora demonstrationer som nu pågått i flera veckor har fått begränsad uppmärksamhet i Kina, där censur blockerat merparten av nyheterna om tumultet i Hongkong. Kinesiska medier har beskrivit protesterna som ett våldsamt försök att sätta moderlandet i gungning. Därför ville demonstranterna nu för första gången vända sitt budskap direkt mot de kinesiska turisterna.

"Riktigt rörd"

Det gjorde de genom att delvis ropa sina slagord på mandarin, språket som används i Kina, i stället för den lokala kantonesiskan. De delade även ut flygblad och lade ut meddelanden på sociala medier med förenklade skrivtecken som används i norr.

– Vi vill visa turister, däribland turister från Kina, vad som händer i Hongkong och vi hoppas att de kan ta med sig det här konceptet tillbaka till Kina, säger en 18-årig demonstrant.

Och de lyckades röra hjärtan. En 54-årig affärsman från den kinesiska megastaden Shanghai och som ofta besöker Hongkong säger:

– Jag känner mig faktiskt riktigt rörd av att se hur människor i Hongkong kämpar för sin frihet. Det är något som vi inte kan göra i Kina. Jag tror att förstagångsbesökare inte vet vad som händer just nu, säger han.

Enligt arrangörerna deltog cirka 230 000 människor i protesten, medan polisen anger att demonstranterna som flest var cirka 56 000.

Drabbade samman

Lokala medier i Hongkong rapporterade att somliga vägar hade stängts av temporärt medan kollektivtrafiken leddes om på vissa sträckor. West Kowloon hade till stora delar stängts av, av rädsla för att situationen skulle bli våldsam när demonstranterna nådde tågstationen.

En drabbning kom efter marschen, i stadsdelen Mongkok. Kravallpolis attackerade en grupp på cirka 300 i huvudsak unga och maskerade demonstranter med batonger på en större gata efter att först i ungefär 20 minuter ha uppmanat dem att skingra sig. Demonstranterna använde paraplyer för att försvara sig, enligt en AFP-fotograf på plats.

Bakgrunden till protesterna i miljonstaden – de största i regionen sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989 – är ett lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till bland annat Kina. Förslaget har dragits tillbaka, men protesterna har fortsatt och utvecklats till ett allmänt missnöje med Hongkongstyret och dess högsta politiker Carrie Lam.